Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat vineri, la Washington, dorinţa de a întoarce pagina în criza franco-americană care a determinat şi o răcire a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană şi a salutat o cooperare transatlantică consolidată, transmite AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

"Nu o să fim masochişti şi să tot insistăm asupra problemelor noastre, trebuie să le depăşim şi să privim spre viitor", a declarat Josep Borrell reporterilor la o zi după întâlnirea cu omologul său american Antony Blinken.

"A fost un incident, au existat unele neînţelegeri, a existat o lipsă de comunicare, toate acestea au fost deja spuse", a remarcat el. "Este în regulă, s-a terminat, să mergem mai departe. Şi să începem să colaborăm mai îndeaproape", a adăugat şeful diplomaţiei europene.

În septembrie, Josep Borrell a exprimat "solidaritatea" Uniunii Europene faţă de Franţa în criza fără precedent pe care a traversat-o relaţia sa cu Statele Unite după anunţul preşedintelui Joe Biden despre o nouă alianţă în regiunea indo-pacifică cu Australia şi Regatul Unit, care a determinat anularea unui mega-contract privind livrarea de submarine de către Franţa autorităţilor australiene.

Franţa a acuzat o "lovitură pe la spate" şi o "încălcare a încrederii". Preşedintele Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron au ajuns în cele din urmă la un acord pentru a încerca să restabilească încrederea.

"Este clar că dorinţa de a coopera şi de a construi un parteneriat mai echilibrat este, pentru ambele tabere, piatra de temelie a acestui nou parteneriat", a apreciat vineri Josep Borrell.

El a salutat lansarea în viitor a unui dialog americano-european privind securitatea şi apărarea, dar şi decizia, anunţată joi împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, de a organiza la sfârşitul anului consultări la nivel înalt privind regiunea indo-pacifică.

Acest forum se va adăuga dialogului deja în desfăşurare dintre Bruxelles şi Washington cu privire la poziţia de adoptat faţă de China, a cărei următoare reuniune este programată să aibă loc în decembrie. (Sursa: Agerpres)