Arestat joi în Sardinia, separatistul catalan Carles Puigdemont a fost eliberat vineri și i s-a permis să părăsească Italia, potrivit avocatului său, chiar dacă justiția acestei țări nu a decis încă asupra cererii de extrădare depusă de Spania, unde acesta este judecat pentru rolul avut într-o tentativă de secesiune în 2017, potrivit AFP și ANSA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Salutat de susținătorii săi, fostul președinte regional catalan a părăsit închisoarea din Sassari, din Sardinia, unde era ținut vineri.

Potrivit avocatului său italian Agostinangelo Marras, acestuia i s-a permis să părăsească Italia în așteptarea unei viitoare audieri la care intenționează să participe pe 4 octombrie. Decizia privind extrădarea sa ar putea dura „săptămâni”, a spus avocatul mai devreme.

„Spania nu pierde niciodată ocazia de a fi ridicolă”, a declarat Puigdemont la plecare.

Vizitând insula La Palma, unde a erupt un vulcan, premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut un proces al liderului separatist Carles Puigdemont, care a fugit în 2017 în Belgia, unde locuiește de atunci, pentru a scăpa de urmărire penală. Trebuie „să se supună justiției spaniole”, a insistat Sanchez.

Puigdemont, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat joi seară la sosirea sa pe aeroportul din Alghero, un oraș din cultura catalană din Sardinia, unde urma să participe la un festival cultural și să se întâlnească cu aleși ai insulei italiene.

Acest arest i-a enervat separatiștii catalani, dintre care câteva sute au manifestat vineri în fața consulatului italian din Barcelona (nord-estul Spaniei). Alte apeluri la proteste au fost lansate pentru vineri seara sau duminică.

"Acesta este un alt exemplu de represiune a Spaniei împotriva politicienilor catalani", a declarat Monica, în vârstă de 33 de ani, care a participat la protestul de vineri dimineață.

Președintele separatist catalan Pere Aragones convocase o reuniune de urgență a guvernului său și ceruse „eliberarea imediată a lui Carles Puigdemont”.

"Amnistia este singura cale. Autodeterminarea este singura soluție", a scris el pe Twitter joi seară.