Australia a comis o "imensă" eroare diplomatică, a declarat ambasadorul francez rechemat la Paris sâmbătă, după ce Canberra a renunțat la un acord de miliarde de dolari pentru submarinele franceze în favoarea unui acord alternativ cu Statele Unite și Marea Britanie. „Cred că aceasta a fost o greșeală uriașă, o gestionare foarte, foarte proastă a parteneriatului nostru. Pentru că nu era un contract, era un parteneriat care trebuia să se bazeze pe încredere, înțelegere reciprocă și sinceritate”, a declarat ambasadorul Jean- Pierre Thebault jurnaliștilor din Canberra.

Parlamentul australianFoto: Hotnews

Australia a declarat joi că va renunța la comanda dată Franței pentru a construi o flotă de submarine convenționale, anunțând că va construi cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană și britanică.

Franța a numit anularea tranzacției - evaluată la 40 de miliarde de dolari la prețurile din 2016- o lovitură pe la spate și și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia.

Australia a declarat că regretă rechemarea ambasadorului francez și că apreciază relația cu Franța. "Australia înțelege dezamăgirea profundă a Franței față de decizia noastră, care a fost luată în conformitate cu interesele noastre de securitate națională", a declarat într-o declarație un purtător de cuvânt al ministrului afacerilor externe, Marise Payne. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Franța este un „aliat vital” și că Statele Unite vor fi angajate în următoarele zile pentru a rezolva diferendele.