Majoritatea afganilor care au lucrat cu Washingtonul și au vrut să fugă în Statele Unite nu au putut fi evacuați din Afganistan, a declarat miercuri un oficial american care a descris diplomații „bântuiți” de alegerile pe care trebuiau să le facă în timpul transportului aerian de la Kabul, potrivit AFP.

Operatiunea de evacuare din KabulFoto: AFP / Profimedia Images

Acest lucru ar putea afecta imediat zeci de mii de oameni cu familile lor, a spus acest înalt oficial al diplomației americane, după încheierea giganticei operațiuni de evacuare.

„Ne propunem pe deplin să continuăm” și „să facem tot posibilul în următoarele săptămâni și luni pentru a ne menține acest angajament de a-i ajuta pe cei care vor să părăsească Afganistanul”, a asigurat el reporterii, sub acoperirea anonimatului.

Evacuarea a făcut posibilă salvarea a 123.000 de persoane din 14 august, în ajunul sosirii în Kabul a talibanilor.

Departamentul de Stat nu a putut să spună câți dintre aceștia erau afgani care solicitau vize speciale de imigrație promise interpreților și altor auxiliari ai armatei sau diplomației americane, amenințați cu represalii din partea talibanilor.

Numărul lor global în sine rămâne vag.

La începutul lunii august, Casa Albă a raportat că aproximativ 20.000 de afgani care lucrau pentru americani au cerut să fie primiți în Statele Unite, adică aproximativ 100.000 de persoane cu membri ai familiilor lor.

Dar circulă alte estimări chiar mai mari.

„Toți cei care au trăit evacuarea sunt bântuiți de alegerile pe care a trebuit să le facem și de oamenii pe care nu am putut să nu-i părăsim în această primă fază a operațiunii”, a declarat diplomatul.