Pentagonul a anunţat sâmbătă că „două ţinte importante” ale grupării Stat Islamic (SI) au fost ucise şi încă una rănită în atacul cu dronă efectuat vineri de armata americană în Afganistan, fără alte precizări, transmite AFP, potrivit Agerpres. La rândul lor, talibanii de la Kabul au condamnat atacul american, au susținut că printre victime sunt și civili și că ar fi trebuit să fi fost și ei informați de Pentagon înainte de atac.

Taliban din AfganistanFoto: AFP / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat de asemenea să precizeze dacă islamiştii grupării Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) care au reprezentat aceste ţine au fost implicaţi în atacul comis joi în zona aeroportului din Kabul, soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani, atac revendicat de respectiva grupare.

„Este vorba despre organizatori şi operatori ai ISIS-K, este deja un motiv suficient”, a răspuns el la o conferinţă de presă.

Atacul cu dronă contra ISIS-K vine după ce Joe Biden a promis răzbunare contra atacului în care au murit și 13 soldați americani, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi pentru SUA, în Afganistan, din ultimul deceniu. ”Nu vom ierta niciodată și nu vom uita niciodată: Vă vom vâna”, a spus președintele american.

Talibanii: „Americanii ar fi trebuit să ne anunțe înainte să execute atacul”

Talibanii au condamnat sâmbătă atacul cu drona al SUA împotriva militanților Statului Islamic, lovitură venită în urma atacului sinucigaș de joi în fața aeroportului din Kabul. Unul din purtătorii de cuvânt al talibanilor a declarat pentru reuters că atacul american este „un atac clar asupra teritoriului afgan”.

„Americanii ar fi trebui să ne informeze înainte de a trimite drona să atace. A fost un atac clar asupra teritoriului afgan. Doi bărbați, două femei și un copil au fost uciși în atac”, a spus un purtător de cuvât taliban pentru Reuters.

Zabihullah Mujahid a declarat că talibanii se așteaptă să preia controlul deplin al aeroportului Kabul foarte curând, odată ce forțele SUA vor pleca și spun că vor anunța un cabinet complet în zilele următoare.

El a spus că oficialii au fost deja numiți să conducă instituții cheie, inclusiv ministerele sănătății publice și educației și banca centrală. El a mai spus că se aștepta ca turbulențele economice grave care au lovit moneda afgană să se diminueze în curând.

Noi atacuri așteptate pe aeroportul din Kabul

Potrivit Casei Albe, următoarele câteva zile vor fi, probabil, cele mai periculoase ale operațiunii de evacuare în cadrul căreia ar fi fost scoși din Afganistan circa 111.000 de oameni.

John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarag că încă există amenințări ”credibile, specifice”, la adresa aeroportului, după atacul cu bombă la una dintre porțile acestuia.

”Cu siguranță că suntem pregătiți și ne așteptăm la alte tentative. Monitorizăm aceste amenințări foarte, foarte atent, practic în timp real”, a spus Kirby.

Ambasada SUA din Kabul i-a avertizat pe americanii de acolo să nu meargă la aeroport din cauza amenințărilor, adăugând că cei care sunt la porți trebuie să plece imediat.

Cu o zi înainte de atentatul de joi a fost emisă o alertă similară.

Evacuările continuă de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de data-limită de 31 august prevăzută pentru retragerea soldaţilor americani din Afganistan, după 20 de ani de război.

Mii de persoane sunt încă refugiate în incinta aeroportului şi aşteaptă să se urce într-un avion, potrivit generalului Hank Taylor, care a dat asigurări că evacuările se vor desfăşura "până în ultimul moment".

REFERINȚE: