La câteva ore după o explozie a zguduit aeroportul din Kabul, ucigând 13 americani și rănind alți circa 60 de civili, generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al Statelor Unite, a dezvăluit în timpul unui briefing al Departamentului Apărării că SUA fac schimb de informații informații cu talibanii, transmite Fox News. Potrivit lui McKenzie, SUA și talibanii au un „scop comun”: să încheie misiunea americană de evacuare până pe 31 august.

General Kenneth McKenzieFoto: centcom.mil

"Atâta timp cât avem acest scop comun aliniat, era util să lucrăm cu ei", a spus McKenzie, adăugând că SUA au transmis informații [referitoare la amenințările la adresa aeroportului] talibanilor, "în încercarea de a preveni alte atacuri”.

McKenzie a mai afirmat că SUA „triază” informațiile înainte de a le da talibanilor, adăugând că nu crede că talibanii au permis intenționat ca atacurile să se producă, dar că ”nu este sigur de asta”.

Michael Howard, fost ofițer al CIA și fost director de securitate pentru Microsoft, a discutat cu Fox News despre faptul că SUA pun în mâinile talibanilor informațiile de care dispun, asta având loc din cauza „modului întâmplător și pripit în care a avut loc toată această evacuare”.

"SUA trebuie să fie circumspecți cu orice informație pe care o dau talibanilor", a spus Howard. "Din cauza modului întâmplător și pripit în care a avut loc această evacuare, am pierdut, fără îndoială, cea mai mare parte a capacităților noastre de obținere de informații din Afganistan"

Howard a reiterat, de asemenea, că „aceasta nu este o organizație militară aliată a SUA. Ei sunt dușmanii noștri și știm ce părere au despre noi ca țară. Nu ar trebui să avem mare încredere în talibani".

Howard a avertizat, de asemenea, că „a oferi talibanilor prea multe informații” i-ar putea ajuta pe talibani să dea de sursele pe care le au americanii acolo sau să afle metodele pe care le-am folosit pentru a obține acea informație”.

De asemenea, Morgan Wright, fost consilier senior în cadrul programului antiterorist al Departamentului de Stat al SUA, care a lucrat în Pakistan, a discutat cu Fox News despre pericolele schimbului de informații cu talibanii. „Una dintre cele mai mari probleme într-un schimb de informații este problema încrederii”, a spus Wright, care acum lucrează la Center for Digital Government. „Nu văd cum putem avea încredere în talibani și nu cred că putem avea siguranța că informațiile pe care le dăm acestora nu ajung în mâinile ISIS sau Al Qaeda.”