Statele Unite și aliații săi se grăbesc să evacueze cât mai mulți oameni din Afganistan - cetățeni ai țărilor lor, dar și colaboratori afgani - înainte de termenul limită de 31 august, pe fondul deteriorării situației, după ce un atacator sinucigaș al Statului Islamic a ucis joi 85 de oameni, printre care 13 soldați din armata SUA, în fața porților aeroportului din Kabul. Începând din 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să intre în Kabul, SUA și celelalte țări NATO au evacuat peste 100.100 de persoane, scrie Reuters, care a publicat vineri o listă a statelor care și-au evacuat cetățenii, dar și colaboratorii locali afgani. Pe listă nu se află și România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lista țărilor, prezentată de Reuters:

Statele Unite

Armata SUA va continua să evacueze oameni de pe aeroportul din Kabul până la 31 august, dacă este necesar, dar va acorda prioritate înlăturării trupelor și echipamentelor militare americane în ultimele câteva zile, a anunțat Pentagonul.

Washingtonul a evacuat până acum 4.500 de cetățeni americani și familiile acestora, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken. În Afganistan se aflau alți aproximativ 1.500 de cetățeni americani, iar autoritățile americane îi contactează pentru a le da instrucțiuni despre cum să ajungă la aeroportul din Kabul, a spus Blinken.

Marea Britanie

Forțele britanice au intrat în etapele finale de evacuare a persoanelor din Kabul, iar efortul se va concentra acum pe evacuarea cetățenilor britanici și a altor persoane care au fost deja autorizate să plece și sunt la aeroport, a anunțatvineri ministerul britanic al apărării. Nu ar mai fi chemate alte persoane către aeroport pentru evacuare.

Până acum, Marea Britanie a evacuat peste 13.700 de cetățeni britanici și afgani, reprezentând al doilea cel mai mare transport aerian al forțelor aeriene ale țării după transportul aerian din Berlin din 1949, a precizat ministerul.

Germania

Germania a încheiat joi zborurile de evacuare. Armata germană a evacuat 5.347 de persoane, inclusiv peste 4.100 de afgani.

Germania anunța anterior că a identificat 10.000 de persoane care trebuie evacuate, inclusiv personal local afgan, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului. Aproximativ 300 de cetățeni germani rămân în Afganistan, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al biroului de externe din Berlin.

Franța

Ministerul francez al apărării a anunțat că, începând de joi seară, peste 100 de cetățeni francezi și peste 2.500 de afgani au ajuns în Franța după ce au fost evacuați din Kabul.

Italia

Italia a anunțat că până în 26 august a reușit să evacueze 4.832 de afgani, iar aproximativ 4.575 ajunseseră în Italia.

Suedia

Suedia și-a încheiat misiunea de evacuare din Kabul, a anunțat vineri ministrul de externe Ann Linde. Ea a spus că au fost evacuate în total 1.100 de persoane.

Belgia

Premierul Alexander De Croo a anunțat joi că Belgia și-a încheiat operațiunile de evacuare. Puțin peste 1.400 de persoane au fost evacuate, ultimul zbor ajungând în capitala Pakistanului, Islamabad, miercuri seară.

Irlanda

Ministerul de Externe al Irlandei a anunțat că a evacuat 36 de cetățeni irlandezi, iar acum este în contact cu aproximativ 60 de cetățeni irlandezi și și cu 15 cetățeni afgani cu reședință irlandeză care se află încă în țară și au solicitat asistență.

Canada

Forțele canadiene din Kabul au încheiat joi eforturile de evacuare a unor cetățeni canadieni și afgani, a anunțat șeful Statului Major al Apărării, generalul Wayne Eyre. Potrivit acestuia, Canada a evacuat sau a facilitat evacuarea a aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.

Turcia a evacuat cel puțin 1.400 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 1.000 de cetățeni turci, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu la începutul acestei săptămâni.

Polonia

Polonia a evacuat aproximativ 900 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 300 de femei și 300 de copii, a anunțat joi premierul Mateusz Morawiecki.

Ungaria

Ungaria a finalizat evacuările din Afganistan după transportul aerian a 540 de persoane - cetățeni maghiari și afgani și familiile acestora, care au lucrat anterior pentru forțele Ungariei, a anunțat joi ministrul apărării Tibor Benko.

Danemarca

Danemarca a făcut miercuri ultimul său zbor de evacuare din Kabul, cu personalul diplomatic și personalul militar rămas, potrivit ministerului său de apărare. Din 14 august, Danemarca a evacuat din kabul aproximativ 1.000 de persoane din Afganistan - personal diplomatic, familiile acestuia, foști interpreți, cetățeni danezi, precum și persoane din țări aliate, a anunțat ministerul.

Austria

Austria nu are propriile zboruri și se bazează pe Germania și pe alte țări pentru a ajuta la evacuarea unor cetățeni. Până în prezent, 89 de persoane cu cetățenie sau rezidență austriacă au fost evacuate din kabul, în timp ce alte câteva zeci de persoane sunt încă în Afganistan, a declarat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg.

Olanda

Guvernul olandez a anunțat joi că începând cu 15 august a evacuat 2.500 de persoane din Afganistan, dintre care aproximativ 1.600 au fost aduse în Olanda.

Spania

Spania a încheiat evacuarea personalului din Afganistan, a anunțat Guvernul. Două avioane militare care au transportat ultimii 81 de spanioli din Kabul au sosit la Dubai vineri. Au fost evacuați din Kabul și patru soldați portughezi și 83 de afgani care au lucrat cu țările NATO. Pe parcursul misiunii sale de salvare, Spania a evacuat 1.898 de afgani care au lucrat cu țările occidentale, Organizația Națiunilor Unite sau Uniunea Europeană.

Qatar

Qatar a anunțat joi că a ajutat până acum la evacuarea a peste 40.000 de persoane în Doha, iar „eforturile de evacuare vor continua în următoarele zile, în consultare cu partenerii internaționali”.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au anunțat joi că au ajutat la evacuarea a 36.500 de persoane până în prezent.

India

India a evacuat 565 de persoane din Afganistan, majoritatea personal al ambasadei și cetățeni care locuiesc acolo, dar și zeci de afgani, a declarat un oficial guvernamental.

România nu se află pe lista prezentată de Reuters, țara noastră neevacuând până acum niciun cetățean afgan.

Miercuri, Administrația Prezidențială a anunțat în urma ședinței CSAT că România va participa cu 200 de soldați la operațiunea militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora. Operațiunea NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate.

  • „Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat atât acțiunile concrete derulate rapid și eficient, cât și comunicarea publică în timp real în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani - colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați”, a transmis Administraţia Prezidenţială.