Departamentul de Justiție din SUA a descoperit că FBI-ul a folosit fotografii ale unor angajate ca momeală pentru prădători sexuali, scrie BBC. Potrivit unui raport oficial, persoanele respective nu erau certificate pentru astfel de activitate sub acoperire, iar acestea ar fi putut fi puse în pericol.

Sediul FBI din WashingtonFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

FBI a recunoscut că a greșit și a anunțat că își va schimba politica și va implementa noi ghiduri de acțiune în acest sens.

Raportul nu a specificat cât de răspândită era această practică și nu acuză agenții că ar fi folosit fotografiile fără să le spună colegelor lor. Angajatele erau îmbrăcate și aveau fețele blurate în imagini.

Dar, potrivit raportului, fotografiile tot ar fi putut fi copiate sau distribuite, punând angajatele ”în pericol să devină victime ale infractorilor sexuali”.

Această practică a fost descoperită după o investigație privind posibila relație dintre un agent și o colegă de serviciu. Potrivit raportului Departamentului de Justiție, agentul i-a cerut angajatei din cadrul serviciilor auxiliare din FBI fotografii ”provocatoare” pentru a le folosi în operațiuni online sub acoperire.

”Agenții speciali (din FBI) uneori au folosit fotografii ale angajatelor din serviciile auxiliare care pozau ca minore sau lucrătoare sexuale pentru a atrage prădători”, arată raportul.

Potrivit documentului, angajații auxiliari nu sunt certificați pentru astfel de roluri. Politica FBI pentru serviciile auxiliare spune că angajații acestora pot fi folosiți în operațiuni sub acoperire doar dacă ”este absolut necesar”, după aprobarea agentului responsabil de comanda operațiunii.