​Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, l-a îndemnat sâmbătă pe preşedintele Tunisiei să aibă în vedere o revenire rapidă pe calea democraţiei după preluarea puterii guvernamentale duminica trecută, informează Reuters și Agerpres.

Kais SaiedFoto: en.wkipedia.org

Preşedintele tunisian Kais Saied a invocat o urgenţă naţională provocată de pandemia noului coronavirus şi de slaba performanţă a guvernului pentru a-l demite pe prim-ministru, a îngheţa parlamentul şi a prelua controlul executiv, decizie salutată în stradă de populaţie, dar pe care adversarii săi au calificat-o drept lovitură de stat.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Saied, Sullivan a subliniat necesitatea "formării rapide a unui nou guvern condus de un prim-ministru capabil pentru a stabiliza economia Tunisiei şi a gestiona pandemia de COVID-19, precum şi asigurarea revenirii în timp util a parlamentului ales", se arată într-un comunicat al Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe.

Tunisia se află de mai multe luni într-o profundă criză politică şi este afectată serios de pandemie.

Preşedintele Kais Saied a anunţat miercuri înfiinţarea unei celule de criză pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, supervizată de un militar de rang înalt.