Dominic Cummings, fostul consilier șef al lui Boris Johnson, ar fi chemat personal un fost coleg din cadrul campaniei Vote Leave Brexit și a întrebat dacă compania sa va lucra pentru guvern în strategia anti Covid, ceea ce va duce la atribuirea unui contract de 580.000 de lire sterline fără licitație, dezvăluie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un e-mail din 20 martie 2020, Cummings i-a cerut celui mai înalt funcționar public responsabil de contracte să semneze imediat bugetul și că, dacă „cineva din CABOFF [biroul cabinetului] plânge”, să le spună că Cummings ”a comandat-o” de la primul ministru.

Compania Hanbury Strategy a fost fondată de Paul Stephenson la scurt timp după referendumul despre Brexit din 2016, în timpul căruia a lucrat alături de Cummings în calitate de director de comunicații pentru campania ”Vote Leave”. Hanbury a lucrat și pentru partidul conservator în campania electorală pentru alegerile generale din 2019, alături de Cummings și Ben Warner, un specialist în date care a lucrat pentru Vote Leave înainte de a deveni consilier la guvern.

Contractul cu Hanbury, pentru efectuarea sondajelor de opinie cu privire la opinia publicului despre cum a gestionat guvernul pandemia de Covid-19, face obiectul unei contestații juridice formulate de Good Law Project (GLP), care susține că prezintă „părtinire aparentă”, în special având în vedere strânsa legătură a companiei lui Cummings și partidului conservator.

Bani folosiți de Dominic Cummings în avantajul conservatorilor

La 26 mai 2020, un oficial al Cabinetului Cabinetului a trimis unui coleg un e-mail spunând: „Hanbury măsoară atitudinile față de personalitățile politice, pe care nu ar trebui să le facă folosind banii guvernamentali, dar li s-a cerut și este o bătălie pe care cred că este greu de purtat.”

Declarația unui martor a lui Cummings și alte documente, inclusiv e-mailurile interne ale Cabinetului premierului, au fost făcute publice vineri în cursul unei ședințe de judecată. Aceștia arată că s-au exprimat îngrijorări în rândul funcționarilor publici cu privire la faptul că unele lucrări pe care Hanbury le-a făcut cu banii publici, cum ar fi sondarea opiniei publice asupra politicienilor din opoziție, inclusiv liderul partidului laburist, Keir Starmer, și Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, au fost efectuate pentru avantaj politic al partidului conservator.