Ecuadorul a revocat cetățenia fondatorului WikiLeaks Julian Assange, autoritățile de la Quito afirmând că în cererea înaintată de acesta pentru obținerea cetățeniei au existat numeroase nereguli și greșeli, relatează Deutsche Welle.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

Assange primise cetățenia Ecuadorului în 2018, în timpul unei administrații anterioare a țării sud-americane. Fondatorul WikiLeaks, care în prezent se află într-o închisoare britanică, a fost înștiințat oficial de revocarea cetățeniei, decizie luată de o instanță din Ecuador.

Avocatul lui Assange, Carlos Poveda, a declarat pentru Associated Press că decizia a fost luată fără respectarea procedurilor legale și că clientului său nu i-a fost permis să compară în fața instanței.

„În data în care [Assange] a fost citat acesta era privat de libertatea sa, în interiorul centrului de detenție în care este încarcerat având loc o criză sanitară”, a afirmat Poveda.

Timp de ani de zile soarta lui Assange părea legată de prietenia cu Ecuadorul însă relația dintre cele două părți a început să se deterioreze chiar și înainte ca țara sud-americană să își aleagă anul acesta primul președinte de centru-dreapta după aproape două decenii.

Assange a primit cetățenia ecuadoriană în timpul guvernului lui Lenin Moreno după ce s-a adăpostit ani de zile în ambasada din Londra a Ecuadorului.

Fondatorul WikiLeaks riscă 175 de ani de închisoare în SUA

Fondatorul WikiLeaks a petrecut aproape 7 ani de zile în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii după ce a primit azil pentru a evita extrădarea în Suedia, țară în care era acuzat de agresiune sexuală și viol.

Însă în 2019 guvernul lui Moreno i-a revocat azilul și Assange a fost arestat în luna aprilie a aceluiași an de către poliția londoneză din cauza încălcării condițiilor de eliberare pe cauțiune ce țineau de un proces separat.

De atunci acesta este încarcerat în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh din Londra.

Procurorii americani l-au pus sub acuzare pe Assange pentru 18 infracțiuni legate de spionaj și securitatea informatică după ce WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice secrete.

Acesta ar putea primi o pedeapsă maximă de 175 de ani de închisoare dacă va fi extrădat în Statele Unite și găsit vinovat.

În luna ianuarie un judecător britanic a refuzat cererea formulată de Departamentul de stat american pentru extrădarea lui Assange însă Înalta Curte a Marii Britanii a decis mai devreme în cursul lunii iulie că guvernul american poate ataca decizia în apel.

Tot în luna ianuarie justiția britanică a respins cererea de eliberare pe cauțiune înaintată de avocații fondatorului WikiLeaks, motivând că există un risc real ca acesta să fugă, după ce făcuse acest lucru când a fost eliberat pe cauțiune anterior.