Israelul a înfiinţat o echipă ministerială pentru a analiza acuzaţiile tot mai numeroase vizând aplicaţia de spionaj vândută la nivel mondial de o firmă cibernetică israeliană, a declarat miercuri o sursă apropiată situaţiei, care a adăugat că este improbabilă evaluarea exporturilor, transmite Reuters.

Software israelian de spionaj folosit pentru a monitoriza jurnalistiFoto: Captura Washington Post

Echipa este condusă de Consiliul pentru Securitate Naţională al Israelului, care este subordonat premierului Naftali Bennett şi care are o arie de expertiză mai largă decât Ministerul Apărării, care supraveghează exportul softului Pegasus al firmei NSO.

”Acest eveniment trece dincolo de competenţa Ministerului Apărării”, a spus sursa, referindu-se la un posibil efect diplomatic negativ, după informaţiile apărute în presă în această săptămână, despre posibile abuzuri în folosirea Pegasus în Franţa, Mexic, India, Maroc şi Irak.

Miercuri, premierul francez Jean Castex a anunțat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.

Sursa, care are cunoştinţe directe despre echipa israeliană şi a solicitat anonimatul din cauza sensibilităţii problemei, a considerat ”îndoielnic” că vor fi plasate noi limite exporturilor Pegasus: "Obiectivul este să aflăm ce s-a întâmplat, să analizăm această problemă şi să învăţăm lecţii”.

Un purtător de cuvânt al ONS a afirmat: ”Salutăm orice decizie luată de guvernul Israelului şi suntem convinşi că activităţile companiei sunt fără probleme”. Biroul premierului Bennett a refuzat să comenteze.

Vorbind miercuri la o conferinţă cibernetică, premierul nu a menţionat afacerea NSO.

O investigaţie la nivel global publicată duminică de 17 organizaţii media, condusă de grupul jurnalistic non-profit din Paris Forbidden Stories, arată că Pegasus a fost folosit în atacuri cibernetice reuşite sau nu împotriva unor smartphone-urilor aparţinând unor jurnalişti, oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului.

NSO a respins investigaţia partenerilor mass-media, spunând că este ”plină de presupuneri greşite şi teorii necoroborate”.

Pegasus este destinat utilizării doar de către serviciile secrete guvernamentale şi agenţiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul şi criminalitatea, a spus NSO. Astfel de scopuri sunt, de asemenea, cele care ghidează politica de export a Israelului, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, într-un discurs susţinut marţi. Dar, într-o trimitere la acuzaţiile din jurul Pegasus, el a adăugat: ”În prezent, studiem informaţiile publicate”. La conferinţă, Bennett a afirmat că Israelul are memorandumuri de înţelegere cu zeci de ţări despre securitatea cibernetică, pe care vrea să le transforme într-un ”scut global de apărare cibernetică”. (Sursa: News.ro)

CITEȘTE ȘI: Cine este NSO Group, compania din Israel care vinde cele mai sofisticate unelte de spionaj cibernetic