Illinois a devenit joi primul stat american care le-a interzis ofițerilor de poliție să mintă sau să folosească tactici înșelătoare atunci când îi audiază pe minor, potrivit AFP..

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernatorul democrat J.B. Pritzker a semnat o lege, care va intra în vigoare în 2022, pentru a pune capăt unei practici acuzate de creșterea riscului de confesiuni false și, prin urmare, de erori judiciare.

Mărturisirile copiilor și adolescenților obținute „prin înșelăciune”, fie prin prezentarea unor fapte eronate, fie cu promisiuni false de clemență, nu vor mai fi admisibile în timpul proceselor, conform acestui text.

„Unul dintre principiile esențiale ale bunei guvernări este să recunoaștem când să schimbăm legile care au servit publicul”, a spus guvernatorul, citat într-o declarație.

Această reformă, susținută de sindicatele de poliție și procurori, „face din Illinois primul stat din țară care interzice forțelor de ordine să folosească tactici înșelătoare la chestionarea tinerilor”, potrivit documentului.

Legale de zeci de ani în Statele Unite, aceste metode de interogare au „condus la o rată inacceptabilă de mărturisiri false în rândul minorilor”, care sunt mai ușor de influențat, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Drept a Universității din New York York și publicat în 2017 .

Registrul național al exonerărilor, care compilează înregistrările persoanelor condamnate în mod eronat și apoi exonerate, estimează că 12% din cele peste 2.800 de cazuri din baza sa de date au implicat mărturisiri false.

Printre cele mai răsunătoare cazuri se numără cel al celor cinci adolescenți negri și hispanici, care au fost condamnați pentru viol și tentativă de asasinare a unei tinere în Central Park, în 1989 la New York, pe baza mărturisirilor lor venite ca urmare promisiunilor de eliberare.