La aproximativ 135 de ani de la sosirea surorii sale mai mari la New York, o statuie a Libertății la o scară mai mică a fost instalată la Washington, ca mărturie a prieteniei franco-americane, la sfârșitul unei călătorii din Paris, potrivit AFP.

Statuia Libertatii, la scara mai micaFoto: youtube.com

Statuia înaltă de aproximativ 3 metri urma să fie inaugurată miercuri după-amiază de ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, însoțit de omologul său american Antony Blinken.

Statuia de bronz se află acum în grădina reședinței ambasadorului francez în Statele Unite, după un drum care a trecut nu departe de Insula Liberty, la sud de Manhattan, unde este ridicată Statuia Libertății.

„Sora mai mică a sosit”, a declarat Philippe Etienne, ambasadorul Franței la Washington.

"A petrecut o săptămână la New York, pentru Ziua Națională Americană - Ziua Independenței - era pe Insula Ellis, se uita la sora ei mai mare. Și acum iată-o aici pentru 14 iulie", a spus el.

Împrumutată de la Conservatorul Național de Arte și Meserii (CNAM) și turnată pe aceeași matriță cu cea folosită de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi, statuia a călătorit într-un sarcofag special conceput din plexiglas, legat într-un container transportat de armatorul francez CMA-CGM.