Ocean Viking, nava de salvare a organizaţiei neguvernamentale SOS Mediterana, care a salvat circa 572 de migranţi în Mediterana, a cerut Uniunii Europene miercuri un port sigur pentru a-i putea debarca „cât mai repede posibil”, relatează AFP și Agerpres.

Refugiati pe nava Ocean VikingFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Suntem la a patra solicitare formulată pe lângă autorităţile maritime competente”, a afirmat SOS Mediterana, cerând „ţărilor europene să coordoneze de urgenţă debarcarea”.

La bord se află „572 persoane salvate în şase operaţiuni. Printre ele sunt femei, copii, un bebeluş de patru luni şi este imperativ ca toate aceste persoane să debarce într-un loc sigur, cât mai repede posibil”, explică o reprezentantă a organizaţiei menţionate într-o înregistrare video filmată pe puntea Ocean Viking.

Până vineri, ei vor rămâne fără raţii alimentare preambalate şi fără medicamente, iar unii dintre ei sunt epuizaţi şi deshidrataţi după trei zile pe mare, sub soare, înainte de a fi salvaţi, susţine organizaţia neguvernamentală europeană.

La 1 mai, Ocean Viking a debarcat 236 migranţi salvaţi în Sicilia.

De la începutul anului 2021, 898 migranţi şi-au pierdut viaţa în apele Mării Mediterane în timp ce încercau să ajungă în Europa, potrivit cifrelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

SOS Mediterana susţine că a salvat peste 30.000 de persoane din februarie 2016 şi până în prezent, mai întâi cu nava Aquarius, apoi cu Ocean Viking.

Nave ale organizaţiilor neguvernamentale, de genul Ocean Viking, salvează vieţi, dar sunt de asemenea acuzate că ar face jocul contrabandiştilor în largul Libiei, unde traficanţii de fiinţe umane nu mai investesc în nave de mare capacitate capabile să ajungă pe coastele italiene, ci se mulţumesc cu bărci pneumatice pe care le încarcă până la refuz cu migranţi, iar uneori iau şi motorul bărcii după ieşirea din apele teritoriale libiene, lăsând unui migrant un număr de telefon pentru a putea cere ajutor în Europa.