Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au evidenţiat luni din nou alianţa cu prilejul unei noi reuniuni prin teleconferinţă la care au convenit prelungirea tratatului de bună vecinătate şi cooperare prietenească semnat de Rusia şi China cu 20 de ani în urmă, relatează agenţia spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

Xi Jinping si Vladimir Putin, in videoconferintaFoto: Colaj / Foto: Alexey Nikolsky / AFP / Profimedia

„Tratatul de bună vecinătate, prietenie şi cooperare a stabilit un concept de prietenie transmis din generaţie în generaţie, care corespunde intereselor fundamentale ale ambelor ţări”, a declarat Xi Jinping.

Acest acord „este în linie cu tendinţele epocii (actuale), este orientat către pace şi dezvoltare şi de asemenea este un exemplu practic şi viu al unui nou tip de relaţii internaţionale”, explică preşedintele chinez.

„Strânsa cooperare” între cele două ţări dă „un impuls pozitiv” comunităţii internaţionale într-un moment în care „lumea traversează schimbări complexe” şi „umanitatea se confruntă cu crize multiple în dezvoltarea ei”, a adăugat el.

Sursa foto: Alexey Nikolsky / AFP / Profimedia

La rândul său, Putin a susţinut că „în actualele condiţii de turbulenţe politice în creştere, cu rupturi de acorduri în materie de control al armamentelor, de creştere a potenţialului de conflict în diverse părţi ale planetei, cooperarea ruso-chineză joacă un rol stabilizator la nivel internaţional”.

Discuţia dintre cei doi lideri are loc la o lună după o altă întrevedere prin videoconferinţă, când au inaugurat un proiect pentru construirea pe teritoriul Chinei a patru unităţi de producere a energiei nucleare cu tehnologie rusească.

Relaţiile dintre Moscova şi Beijing trec printr-o perioadă de apropiere, ilustrată de vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov a efectuat-o în China în luna martie pentru armonizarea strategiilor în contextul tensiunilor pe care ambele ţări le au cu SUA.

Sursa foto: Alexey Nikolsky / AFP / Profimedia

Potrivit cotidianului chinez Global Times, cele două părţi s-au informat reciproc atunci despre starea relaţiilor fiecăreia cu Washingtonul, căruia i-au transmis „să reflecteze asupra prejudiciului pe care-l provoacă păcii internaţionale”.

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a apreciat tot în martie că relaţiile ruso-chineze sunt unite „precum un munte” şi aceste relaţii sunt „imperative în actualele circumstanţe”, ele fiind „un pilon pentru pacea mondială”.

Şi Serghei Lavrov a susţinut că relaţiile între Moscova şi Beijing sunt „în cel mai bun moment din întreaga lor istorie”.