”Pe la 2:30 noaptea m-am trezit din cauza bătăilor puternice în ușa camerei mele de hotel din Indonezia, unde mă aflam în 2017 pentru a organiza o tabără de baschet pentru școlari. „Trebuie să plecăm din țară imediat”, mi-a spus atunci cu sufletul la gură impresarul meu. Se pare că agenți ai serviciilor secrete turcești se aflau deja pe drum pentru a mă captura și a mă trimite înapoi în Turcia.”, povestește baschetbalistul și activistul civic Enes Kanter pentru Washington Post.

Enes KanterFoto: Captura YouTube

Trei ore mai târziu se afla la bordul unui zbor de urgență către Singapore, de unde urma să ajungă în România. Turcia a ratat ocazia de a-l aresta, însă i-a anulat pașaportul, forțându-l să rămân blocat în România.

”Dar am fost norocos, spre deosebire de Orhan Inandi, un pedagog turc din Kîrgîzstan care a fost răpit luna trecută de agenți turci și care se crede că acum e sechestrat în ambasada turcă din capitala țării. În ciuda apelurilor internaționale, soarta lui Inandi rămâne încă un mister. Această sechestrare în stil Jamal Khashoggi face parte din campania globală a Turciei de a localiza dizidenți turci, a-i răpi și a-i duce înapoi în țară.”, spune Kanter.

Acesta susține că fostului consilier de securitate națională Michael Flynn i s-au oferit milioane în 2016 pentru a înlesni răpirea clericului turc Fethullah Gülen.

Gülen locuiește într-o zonă rurală din Pennsylvania, iar guvernul turc dă vina pe el pentru toate problemele țării. Turcia a anunțat luna trecută că agenții săi l-au capturat pe nepotul lui Gülen, care lucra ca profesor într-o școală din Kenya, și l-au adus înapoi în țară.

Guvernul turc cere de mulți ani extrădarea lui Gülen din SUA, însă Washingtonul afirmă că Turcia nu a reușit să-i prezinte nici măcar o probă concretă cum că Gülen ar fi comis vreo ilegalitate.

Inspirat de învățăturile lui Gülen, pedagogul turc Inandi s-a dus în Kîrgîzstan după colapsul URSS și a pus bazele unor școli specializate pe știință, considerate astăzi printre cele mai de succes din țară. Nu-i deci de mirare că zeci de mii de oameni din Kîrgîzstan, inclusiv parlamentari și alți funcționari publici, s-au mobilizat pentru a-l găsi și a-l elibera pe pedagogul răpit.

”Calvarul lui Inandi e similar cu cel îndurat de alți peste 100 de cetățeni turci care au fost răpiți și aduși înapoi în Turcia, unde se confruntă în mod cert cu încarcerarea și, posibil, cu tortura. Conform datelor Freedom House, în ultimii șase ani Turcia a operat astfel de „extrădări” ilegale din mai multe țări decât oricare alt stat din lume”, spune Kanter.

După puciul eșuat din 2016, ambasadele Turciei de pe tot cuprinsul globului s-au concentrat în mare parte pe spionarea propriilor cetățeni, urmărindu-le activitatea și organizând răpiri de dizidenți. Faptul că comunitatea internațională nu a venit cu un răspuns unitar în privința acestor răpiri, acuză bachetbalistul, a încurajat guvernul turc să-și continue aceste activități globale ilegale.

Enes Kanter în Washington Post:

  • ”Este uluitor că Turcia, care s-a așezat în fruntea corului internațional al indignării atunci când Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit din Istanbul, se pretează la activități criminale similare în multe țări de pe cuprinsul lumii, inclusiv în SUA.”
  • ”Cândva unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, Turcia a continuat să alunece tot mai departe de Vest în ultimul deceniu și să încerce să se apropie tot mai mult de Rusia.”
  • ”Mii de dizidenți turci au fugit din țară în ultimii cinci ani din cauza regimului opresiv al lui Erdoğan, și fiecare dintre ei trăiește cu teama că el ar putea fi următorul care va fi răpit. Acest lucru generează nu numai un context de teamă pentru turcii care și-au găsit sanctuar în țări străine, ci mai și subminează suveranitatea respectivelor țări.”
  • ”A venit vremea ca SUA să preia inițiativa și să mobilizeze un sprijin internațional împotriva acestui gen de răpiri, indiferent care stat le va fi comis. Ignorarea activităților ilegale ale Turciei de pe teritoriul altor state nu face decât să încurajeze și alți dictatori să-i urmeze exemplul.”

În mai 2017 Enes Kanter nu a fost lasat sa intre in Romania

Enes Kanter (jucator al Oklahoma City Thunder, din NBA) a tinut prima pagina în mai 2017, dupa ce nu a fost lasat sa intre in Romania (nu a putut sa paraseasca aeroportul Otopeni, dupa ce i-a fost anulat pasaportul). Intr-o video-conferinta, jucatorul turc a declarat ca nu are ce sa le reproseze autoritatilor din Romania, ca isi doreste sa revina in tara noastra, si ca in Turcia nu mai exista niciun fel de democratie. "Erdogan vrea sa le spele creierul oamenilor", a precizat sportivul turc.

Despre ultima perioada din viata sa

"Am trait cateva zile nebune, nu imi venea sa cred ca mi se intampla asa ceva. Ultimul meu stop inainte de Romania a fost Indonezia, iar acolo nu au fost probleme. Am trecut fara probleme de verificarile de la Frankfurt, insa dintr-o data cand am ajuns in Romania autoritatile mi-au spus ca am pasaportul anulat" - Enes Kanter.

Nu are ce sa le reproseze romanilor

"Nu am ce sa le reprosez autoritatilor din Romania, toata lumea s-a purtat exemplar cu mine. Toti au fost de treaba, politia din Romania nu a stiut sa imi spuna de ce a fost anulat pasaportul. Mi-au spus sa caut raspunsurile la Ambasada Turciei. Am vorbit cu managerul meu si am decis sa ma intorc in SUA, era mult prea periculos sa incerc sa ma intorc in Turcia. In tara mea se intampla abuzuri mari, exista riscul sa fiu arestat. In Turcia sunt in puscarii oameni nevinovati: copii, femei gravide, este tara cu cei mai multi jurnalisti intemnitati" - Enes Kanter, intr-o video conferinta.

Referințe: