Sâmbătă, de Ziua Națională a Rusiei, preşedintele Vladimir Putin le-a acordat "Premiul de Stat pentru Ştiinţă şi Tehnologie 2020" creatorilor vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, relatează EFE. Momentul are loc pe fondul reticenței populației de a se vaccina, în pofida apelurilor autorităților.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Ziua Naţională a Rusiei, marcată în 12 iunie, celebrează declaraţia de suveranitate a Federaţiei Ruse după destrămarea Uniunii Sovietice.

Putin l-a premiat pe directorul Centrului de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya, Alexandr Guintsburg, pe directorul ştiinţific adjunct al centrului, Denis Logunof, şi pe şeful pentru Cercetări Ştiinţifice al Ministerului rus al Apărării, Serghei Borisevici.

"Puterea ştiinţei ruseşti a fost dovedită clar anul trecut, când persoane din întreaga lume aşteptau de la oamenii de ştiinţă salvarea de pandemia de coronavirus. Iar cercetătorii noştri au reuşit să obţină în timp record vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, sigur şi eficient", a spus președintele Rusiei la înmânarea premiilor.

Acest succes a fost calificat de Putin drept "un triumf" care a permis Rusiei nu doar să garanteze accesul la vaccinuri cetăţenilor ruşi, ci şi să ajute alte ţări.

Vladimir Putin a susținut că progresele realizate de cercetătorii ruşi "deschid calea spre dezvoltarea de alte vaccinuri, mult aşteptate, împotriva unor boli virale periculoase".

Între timp, în Rusia se observă o creştere stabilă a cazurilor de contagiere cu noul coronavirus, în plină reticenţă a populaţiei să se vaccineze anti-COVID-19 şi în pofida apelurilor autorităţilor la imunizare.

Potrivit autorităţilor sanitare, sâmbătă au fost raportate 13.510 noi cazuri de COVI-19, reprezentând totuşi o scădere faţă de cifrele precedente, şi 399 de decese. (Sursa: Agerpres)