Partidul prim-ministrului maghiar Viktor Orban a depus joi amendamente legislative care vizează interzicerea „promovării” homosexualității în rândul minorilor, potrivit unui text publicat pe site-ul Parlamentului și citat de AFP.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Cinci ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Budapest Pride, au denunțat imediat, într-un comunicat de presă, „această nouă propunere” a Fidesz, similară cu legea rusă care pedepsește orice act de „propagandă” homosexuală care îi vizează pe cei mai tineri, acuză aceștia.

În practică, programele educaționale sau reclamele unor grupuri mari în solidaritate cu homosexuali și lesbiene, precum cea a Coca-Cola, care în 2019 a stârnit apeluri la boicot, nu ar mai fi autorizate, conform documentului de 11 pagini consultat de AFP.

Idem pentru cărți despre acest subiect, cum ar fi colecția de povești și legende care fraudează homosexualitatea, care a atras mânia puterii în toamna anului 2020.

Dacă se adoptă aceste clauze, „libertatea de exprimare și drepturile copiilor ar fi sever restricționate”, au avertizat ONG-urile, acuzând Ungaria de „copierea modelelor dictatoriale care merg împotriva valorilor europene”.

„Guvernul se întoarce împotriva propriilor cetățeni urmând exemplul Rusiei și Chinei”, au afirmat ei.

Amendamentele în cauză fac parte dintr-un arsenal de măsuri împotriva pedofiliei, un amalgam denunțat de site-ul independent Telex. Acestea includ crearea unei baze de date accesibile publicului cu persoane condamnate sau interzicerea acestora din anumite profesii.

Această nouă ofensivă anti-LGBT vine pe fundalul întăririi politicii lui Viktor Orban, care promovează ceea ce el consideră drept ”valori creștine tradiționale” și promovează o „nouă eră” culturală.

În decembrie 2020, Parlamentul a adoptat un pachet legislativ care include noțiunea tradițională de familie și „gen” în Constituție și interzice de facto adoptarea de către cupluri de același sex.