Majoritatea pro-rusă din Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri o hotărâre prin care încetează mandatul de judecătoare a Curții Constituționale al Domnicăi Manole, președinte al instituției. Demersul vine în contextul în care săptămâna trecută Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Președintele Maia Sandu a sesizat Procuratura pentru uzurparea puterii de stat și face apel către comunitatea internațională "să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației".

Republica MoldovaFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

UPDATE 19.20 Maia Sandu a sesizat Procuratura pentru uzurparea puterii de stat

Președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, iar la finalul ședinței a anunțat că a sesizat Procuratura pentru infracțiunea de uzurpare a puterii de stat:

  • "Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională. A fost o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la Curte. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale.
  • Am pus în discuția Consiliului riscul de subminare a ordinii constituționale. Am cerut conducătorilor Ministerului de Interne, Poliției, Armatei să nu se lase antrenați în acțiunile neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale.
  • Am cerut Procuraturii să investigheze acțiunile de astăzi, pentru infracțiunea de uzurpare a puterii de stat de azi precum. Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii de stat și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.
  • Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă.
  • Fac apel la comun internațională să urmarească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației".

UPDTE 19.00 Ambasada României a anunțat că "a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv de încercările acestora de modificare a componenței sale”.

"Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Chișinău.

UPDATE 18.30 Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a atacat la Curtea Constituțională hotărârile majorității PSRM-„Șor” prin care a fost adoptată "Declarația de constatare a caracterului captiv al Curții Constituționale" și revocarea Domnicăi Manole din funcția de magistrat al Înaltei Curți. Totodată, el anunță că a mai solicitat și suspendarea de urgență a acestor două hotărâri, "care reprezintă o încercare de lovitură de stat”, scrie deschide.md.

...............

În 15 aprilie, Curtea Constituțională din Republica Moldova - sesizată de președintele Maia Sandu - a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Răzbunarea PSRM-„Șor”

În acest context, deputații PSRM-„Șor” au votat vineri un proiect de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Domnica Manole este președintele Curții Constituționale. Parlamentul a votat și o declarație cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională.

Hotărârea a fost votată de 53 de deputați.

Tot vineri, Parlamentul a adoptat o declarație politică prin care a acordat votul de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale - Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

De asemenea, majoritatea PSRM-„Șor” a votat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 6 ani. Hotărârea a fost susținută de 56 de deputați.

Boris Lupașcu este avocat și fost şef de secţie din cadrul Procuraturii Generale. În anul 2019 acesta a candidat pentru funcția de procuror general interimar, scrie deschide.md.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să participe la procedura de depunere a jurămânului de judecător la Curtea Constituțională de către Boris Lupașcu. Astfel, Boris Lupașco a depus jurământul, de la tribuna Parlamentului, în absența Maiei Sandu și a Consiliului Superior al Magistraturii, conform Unimedia.

Partidul fondat de Maia Sandu cheamă oamenii în stradă

Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat oamenii în stradă pentru apărarea Curții Constituționale.

Anunțul a fost făcut de către președintele interimar al PAS, Igor Grosu.

"Ați văzut cu toții atacul asupra unuia dintre cei trei judecători. Din informațiile noastre, ei vor continua lucrurile astea în raport și cu ceilalți judecători. Tot astăzi vor încerca să desemneze un judecător al Curții Constituționale. Nu m-aș mira dacă acest judecător ar fi Vasile Bolea. Situația devine tot mai complicată, socialiștii împreună cu Șor și deputații lui Plahotniuc, din informațiile noastre acest trio și-au unit eforturile și au organizat lovitura care o dau astăzi Curții Constituționale”, a declarat Igor Grosu, conform Unimedia.

În acest context, Igor Grosu a făcut un apel către toți cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, de la ora 15:00, "pentru a apăra această instituție”.