Una dintre persoanele care a depozitat arme în satul ceh Vrbetice, care trebuiau să ajungă în Ucraina, a fost traficantul bulgar de arme Emilian Gebrev, care la 6 luni după explozie a fost asasinat cu o substanță necunoscută la Sofia, informează BBC, citat de postul public de radio de la Sofia.

Emilian GebrevFoto: Captura YouTube

Presa britanică confirmă apariția conexiunii bulgare în explozia depozitelor de muniție din Cehia în 2014, despre care ziarul „Sega” a mai scris. De ce a aruncat în aer serviciul de informații rusesc depozitul de arme din Vrbetice, întreabă BBC și răspunde că surse de încredere au informat postul că Emilian Gebrev a depozitat acolo arme destinate Ucrainei. Cu toate acestea, cazul tentativei de otrăvire a lui Gebrev s-a bucurat de o atenție serioasă abia în 2018, după evenimentele de la Salisbury și utilizarea Novichok, adaugă postul, citează Sega.bg și Rador.

Se amintesc dezvăluirile de pe site-ul Bellingcat despre o a treia persoană, în afară de cei acuzați în Salisbury - Alexander Petrov și Ruslan Boshirov (sau Alexander Mishkin și Anatoliy Chepiga, care se presupune că ar fi numele lor reale). Această a treia persoană a fost identificată ca Serghei Fedotov, care, pe lângă faptul că se afla în Marea Britanie în preajma incidentului cu Serghei și Julia Skripal, se afla și în Bulgaria în timpul cazului Gebrev. Petrov și Boshirov, folosind aceleași pașapoarte ca în Marea Britanie, au aterizat pe aeroportul din Praga la data de 11 octombrie 2014 înainte de explozie.

De ce a fost Gebrev o țintă, întrebă din nou BBC și răspunde că el a furnizat arme multor state, împotriva dorinței Moscovei. Probabil este vorba despre Ucraina, dar și despre alte țări, în special din Asia, întrucât a concurat cu furnizorii ruși. Explozia de la Vrbetice din octombrie 2014 pare a fi o încercare de a dăuna afacerii lui Gebrev și un avertisment înainte de ultima tentativă de otrăvire, crede BBC.

În explozia de la depozite au murit doi muncitori cehi nevinovați. BBC amintește că în 2015 au avut loc explozii și în fabricile de arme din Bulgaria, dar public nu a fost stabilită o legătură cu Gebrev. BBC vorbește și de cunoscuta unitate 29155 a Direcției Generale de Informații din Rusia, care se presupune că se află în spatele a tot ce s-a întâmplat nu numai în Salisbury, Bulgaria, Republica Cehă, ci și în multe alte locuri, inclusiv tentativa de lovitură de stat din Muntenegru în 2016.

Autoritățile cehe nu au anunțat public o legătură între explozii și Gebrev, dar televiziunea publică, radioul ceh și site-ul de știri „Respect” au citat surse anonime de informații care au spus că au o legătură cu Gebrev. Jan Hamacek, ministrul ceh de interne și actual ministru de externe, semnalează că are legături cu Bulgaria. "Fără detalii specifice, pot confirma că există o cooperare internațională în această problemă, inclusiv cooperarea cu Bulgaria", a declarat el pentru CT24 Czech News. În acest fel, el confirmă și legătura bulgară.

Rolul lui Gebrev în încercările de intermediere a vânzărilor de arme în Ucraina nu este pe deplin elucidat, a scris în același timp Secția cehă de la Europa Liberă. În emisiunile de știri se spune că firma lui Gebrev, EMCO, a semnat într-adevăr un contract cu guvernul ucrainean în 2014 pentru furnizarea de muniție pentru artilerie. Este citat Viktor Yahun, care a fost adjunctul șefului Serviciului Secret al Ucrainei, principala unitate de informații din țară, care declară că Kievul, în octombrie 2014, a încercat să achiziționeze muniție din Bulgaria în timpul exploziilor de la depozitul ceh.

"Acest om de afaceri, care a fost otrăvit și despre care se presupune că a fost ucis de serviciile de informații rusești, căuta astfel de muniție în țările fostului Pact de la Varșovia și cel mai bun loc pentru depozitarea lor pentru o scurtă perioadă, înainte de a fi trimise în Ucraina, a fost de fapt Republica Cehă", a spus Yahun într-un interviu pentru RFE / RL. „În urma exploziilor, atât agențiile cehe de aplicare a legii, cât și noi înșine, am suspectat că acest lucru nu a fost un accident”, a spus el.

Deși a anunțat acuzațiile împotriva celor trei ruși în ianuarie 2020, procurorul general bulgar a anunțat nouă luni mai târziu că ancheta a fost oprită, o mișcare care este surprinzătoare și în afara Bulgariei, a comentat postul. Boiko Noev, fost ministru bulgar al apărării, despre care se știe că a fost apropiat de Gebrev, a declarat că dezvăluirea a evidențiat probleme majore în ancheta bulgară. „Descoperirile recente din Republica Cehă ridică din nou întrebarea: De ce ancheta privind otrăvirea lui Gebrev a fost în mod sistematic împiedicată și în cele din urmă oprită?”, a spus Noev pentru ziar.