China: Președintele Xi Jinping a promulgat legea care consfințește eliminarea opoziției din Hong Kong
Comitetul permanent al forului legislativ chinez votase în aceeaşi zi, cu „unanimitate” amendamente în acest sens, a indicat agenţia de presă Xinhua. Această reformă a fost impusă de Beijing fără ca parlamentul hong-konghez, Consiliul legislativ, să aibă vreun cuvânt de spus.
Într-o scurtă relatare, agenţia de presă Xinhua se limitează să anunţe că „preşedintele Xi Jinping a semnat ordinele prezidenţiale de promulgare a anexelor amendate”.
Cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong nu ştiu ce conţine exact această lege, ale cărei detalii nu au fost prezentate oficial. Totuşi, Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în organismul decizional suprem al parlamentului chinez, a făcut câteva precizări.
„Amendamentele au fost votate în unanimitate de cei 167 de membri ai Comitetului permanent” a declarat el pentru AFP.
Noua lege prevede creşterea numărului membrilor Consiliului legislativ din Hong Kong de la 70 la 90. Doar 20 de locuri (22% din total) vor fi atribuite prin sufragiu universal direct, faţă de 35 până acum, a adăugat Tam. Un număr de 40 de locuri vor fi atribuite de un comitet de personalităţi pro-Beijing.
Restul de 30 de locuri vor fi desemnate de grupuri socio-profesionale, potrivit unui sistem complicat care s-a dovedit deja a fi favorabil Beijingului. Potenţialii membri ai Consiliului legislativ din Hong Kong vor trebui să fie în prealabil „aprobaţi” de un comitet de control creat de autorităţile hong-kongheze.
„Comitetul pentru securitate naţională şi poliţia securităţii naţionale vor pregăti rapoarte asupra fiecăruia din candidaţi pentru a contribui la procesul de control al comitetului de validare”, a declarat Tam pentru AFP.
În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale.
Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul „O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang.
După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală.
REFERINȚĂ:

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
schimbe o democratie functionala peste noapte direct in autoritarism . Problema e ca HK merge destul de bine si e pacat sa strici ceva ce functioneaza ...
Singura solutie e sa ne izolam de China, la fel cum tai un cancer care incepe sa suga prea multe resurse.