Parlamentul chinez a aprobat joi un proiect de lege care modifică sistemul electoral al Hong Kong-ului, reducând și mai mult reprezentarea democratică în instituțiile orașului și introducând un nou mecanism de a verifica loialitatea politicienilor față de Beijing, relatează CNBC.

Xi JinpingFoto: Jeffrey Blackler / Alamy / Profimedia Images

Măsurile fac parte din campania autorităților comuniste de a-și consolida controlul tot mai autoritar asupra centrului financiar global după ce în luna iunie a anului trecut a adoptat controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong pe care a folosit-o să suprime disidența și opoziția.

Majoritatea politicienilor și activiștilor pro-democrație proeminenți din Hong Kong au fost arestați sau au plecat în exil din 2019, an în care au avut loc cele mai masive demonstranții împotriva regimului de la Beijing și a tentativelor sale de a elimina autonomia orașului-stat.

Noile modificări votate în unanimitate joi de legislativul de la Beijing anulează în practică orice posibilitate ca opoziția să influențeze alegerile în fosta colonie britanică a cărei întoarcere sub autoritatea Chinei în 1997 a venit cu promisiunea unui grad ridicat de autonomie.

Măsurile vor schimba dimensiunea și alcătuirea legislativului din Hong Kong, urmând ca un comitet electoral să aleagă șeful executivului. Comitetul va avea de asemenea puterea de a alege numeroși parlamentari.

De asemenea va fi implementat un nou mecanism de verificare și validare a candidaților pentru a se asigura că doar „patrioții” conduc Hong Kong-ul.

Erick Tsan, Secretarul pentru probleme constituționale al Hong Kong-ului, a descris patriotismul ca fiind „o dragoste holistică” pentru China și conducerea Partidului Comunist Chinez.

Analiștii afirmă că modificările sistemului electoral și cerințele de „patriotism” vor elimina de facto opoziția din viața politică a orașului.

Citește și: