Serbia se va integra in Uniunea Europeana doar cu Kosovo ca si parte din teritoriul sau, a afirmat premierul sarb Vojislav Kostunica, citat de pagina electronica a radioului B92.

"Pozitia noastra este aceea ca integritatea teritoriala a Serbiei este de cea mai mare importanta", a declarat seful executivului de la Belgrad. Oficialul sarb a raspuns astfel unei intrebari legate de aderarea Serbiei la UE in situatia in care cele mai multe tari din uniune au anuntat ca vor recunoaste declaratia de independenta a oficialilor de la Pristina.

"Kosovo nu este doar o parte a integritatii teritoriale a Serbiei. Este o parte foarte importanta a Serbiei care este legata de identitatea sarba, iar cea mai buna dovada a acestui lucru este aceea ca sarbii, oriunde locuiesc ei - in Muntenegru, in Republica Srpska, in alte parti din lume - diaspora noastra a reactionat la fragmentarea Serbiei si la declaratia unilaterala de independenta", a spus premierul de la Belgrad.

El a precizat ca, in cazul negocierilor cu UE, "trebuie sa spunem cu claritate care este teritoriul sarb recunoscut de uniune", adaugand ca "pentru noi, acesta este Serbia cu Kosovo ca parte integranta".

In opinia lui Kostunica, cele doua probleme majore care stau in calea dialogului cu oficiali de la Bruxelles sunt: Kosovo, ca parte integranta a Serbiei, si statutul misiunii civile pe care UE o trimite in regiune si care "violeaza integritatea teritoriala si suveranitatea Serbiei".

La randul sau, presedintele sarb Boris Tadici a afirmat ca Serbia nu va renunta "nici la Kosovo, nici la aderarea la Uniunea Europeana", iar ministrul de externe de la Belgrad, Vuk Jeremici, si-a exprimat speranta ca "toti vecinii nostri, toti cei care sunt responsabili de procesul de integrare al regiunii balcanice, vor fi retinuti in pronuntarea unei hotarari asupra statutului Kosovo, pana cand nu va fi clar daca decizia autoritatilor kosovare este in conformitate cu legislatia internationala".