Israelul a amânat vineri campania de vaccinare anticoronavirus a peste 120.000 de palestinieni cu permise de muncă în teritoriul israelian şi în coloniile evreieşti din Cisiordania ocupată, campanie care urma să înceapă duminică, transmit EFE și Agerpres.

Vaccinare in IsraelFoto: Tomer Neuberg / Xinhua News / Profimedia

Campania "a fost amânată până la o nouă dată din cauza unor întârzieri de ordin administrativ", a informat COGAT, organism militar israelian care gestionează chestiunile civile în teritoriile palestiniene ocupate.

Serviciul de urgenţe al Israelului, Maguen David Adom (MDA, echivalentul Crucii Roşii) a administrat joi prima doză de vaccin unui număr de 700 de palestinieni din Cisiordania, demers pe care COGAT l-a descris drept un test-pilot înainte de demararea propriu-zisă a campaniei.

Pe fondul unei intense campanii de vaccinare în Israel, funcţionari din Ministerul Sănătăţii trag semnale de alarmă de câteva săptămâni cu privire la necesitatea de a sprijini vaccinarea populaţiei din Cisiordania, strâns conectată cu Israelul, pentru a garanta imunitatea colectivă.

Peste 120.000 de palestinieni din Cisiordania sosesc zilnic în Israel sau în colonii, unde marea lor majoritate lucrează în sectorul industrial sau în construcţii.

În plus, ONU şi organizaţiile neguvernamentale internaţionale şi locale atrag atenţia că Israelul are o responsabilitate "legală şi morală" în calitate de "putere de ocupaţie" de a facilita vaccinarea palestinienilor din Gaza şi Cisiordania, menţionează EFE.

În Israel, cu o populaţie de nouă milioane de locuitori, peste 50% dintre cetăţeni au primit deja prima doză de vaccin, iar 3,6 de milioane au primit-o şi pe cea de-a doua.