Șase albume ale autorului american extrem de popular Dr. Seuss au fost scoase din catalog deoarece conțineau stereotipuri rasiale, a declarat marți Seuss Enterprises, care gestionează drepturile autorului care a murit în 1991, potrivit AFP.

Dr Seuss (foto Al Ravenna)Foto: Wikipedia

Printre titlurile eliminate de pe listă se numără „Și să mă gândesc că l-am văzut pe Mulberry Street”, care are în prim-plan un „băiat chinez” care poartă un castron și bețișoare.

În „Dacă am fugit la grădina zoologică”, personaje cu mustăți lungi apar în ceea ce duce cu gândul la o ținută tradițională chineză.

„Aceste cărți înfățișează personaje în mod necorespunzător și dureros”, a explicat Dr. Seuss Enterprises, dezvăluind că decizia de a le retrage a fost luată anul trecut, în acord cu editorul Penguin Random House.

"Scoaterea de la vânzare a acestor cărți este doar un aspect al angajamentului și planului nostru de a ne asigura că acest catalog al Dr. Seuss Enterprises reprezintă și susține toate comunitățile și familiile", a adăugat grupul într-o declarație publicată marți.

Theodor Seuss Geisel (1904-1991), mai cunoscut sub numele de Dr. Seuss, a devenit din anii 1930 una dintre cele mai remarcabile referințe ale literaturii pentru copii din Statele Unite, iar creațiile sale au fost exportate în multe țări ale lumii.

Cărțile doctorului Seuss s-au vândut în peste 600 de milioane de exemplare, iar universul inventat de el a fost adaptat frecvent pentru film, inclusiv „The Grinch” (două filme), „The Lorax” sau din nou „Horton”.

Dr. Seuss era de părere că cei mici trebuie să aibă contact cu cărțile de la o vârstă foarte fragedă. Una dintre cele mai populare cărți ale colecției semnate de scriitorul american, „Oh, the Places You’ll Go”, a fost concepută pentru a fi citită de viitoarele mămici în timpul sarcinii. Această carte este astăzi unul dintre cele mai răspândite cadouri oferite proaspeților absolvenți de liceu sau facultate, în Statele Unite.

Lumea doctorului Seuss a fost adesea criticată în trecut pentru că a transmis, potrivit mai multor observatori, clișee despre diferite comunități etnice și a fost chiar acuzată că promovează supremația albă.

Un studiu publicat în 2019 de asociația Conscious Kid, care promovează egalitatea în rândul tinerilor, a evidențiat utilizarea caricaturilor pentru personaje chinezești, japoneze sau din Orientul Mijlociu.

De asemenea, a arătat că singurele două figuri negre văzute în albumele Dr. Seuss au fost portretizate doar cu o coadă.

Studiul a prezentat, de asemenea, animalele doctorului Seuss ca un vehicul al reprezentării rasiale stereotipe, în primul rând pisica din „Pisica din pălărie”, una dintre cele mai faimoase cărți ale autorului.

Potrivit mai multor publicații, pisica s-ar fi inspirat din cultura „blackface”, o reprezentare caricaturală a oamenilor negri de către actori albi cu machiaj.