Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Joe Biden, de a se întâlni pentru a face progrese în materie de dezarmare, în pofida nivelului foarte scăzut la care au ajuns relaţiile dintre Moscova şi Washington, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

'Cred că este imperativ ca preşedinţii să se întâlnească. Experienţa arată că este necesar să se întâlnească şi să negocieze', a afirmat Gorbaciov, citat de agenţia rusă Interfax.

'Este clar că esenţialul este să se evite un război nuclear. Întrucât o astfel de problemă trebuie evitată, este imposibil să o rezolvi de unul singur, trebuie (ca preşedinţii rus şi american) să se întâlnească', a continuat el, apreciind că, 'dacă dorinţa de a ajunge la dezarmare şi de a întări securitatea prevalează, atunci multe pot fi realizate'.

Mihail Gorbaciov, acum în vârstă de 89 de ani, a chemat deja în ianuarie la o 'normalizare a relaţiilor' între SUA şi Rusia, declarându-se 'îngrijorat în grad înalt'.

Relaţiile ruso-americane sunt afectate de crizele repetate, de la situaţia din Ucraina şi Siria până la acuzaţii de ingerinţă electorală, spionaj sau, mai recent, de atacuri informatice.

Cele două puteri au reuşit totuşi să ajungă in extremis la un acord în ianuarie cu privire la prelungirea importantului tratat de dezarmare nucleară New Start, semnat în 2010 şi care era atunci ameninţat să expire.

Prelungirea tratatului a dat speranţa unei ameliorări a dialogului între Washington şi Moscova după învestirea lui Joe Biden, însă cele două părţi au prevenit că se vor arăta ferme în ce priveşte interesele lor naţionale.

Citește și:

Gorbaciov face apel la Joe Biden să dialogheze cu Kremlinul: Relațiile SUA-Rusia sunt „foarte îngrijorătoare”, dar pot fi salvate