Relațiile SUA-Rusia sunt „foarte îngrijorătoare”, însă Joe Biden ar trebui să înceapă discuții cu Kremlinul pentru a „clarifica intențiile și acțiunile” celor două țări, conform fostului conducător sovietic Mihail Gorbaciov, scrie Politico, citat de Rador.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Într-un interviu acordat miercuri agenției oficiale de știri TASS, Gorbaciov a fost întrebat ce așteptări are de la președinția Biden și el a răspuns că „trebuie făcut ceva [...] pentru a se normaliza relațiile”.

În 1991 Gorbaciov a semnat cu omologul său american George H.W. Bush Tratatul pentru Reducerea Armamentului Strategic (START I), în urma căruia ambele țări și-au restrâns arsenalul nuclear.

„Îmi amintesc mijlocul anilor '80”, a declarat Gorbaciov în interviu. „Lumea spunea că nimic nu va putea îmbunătăți relațiile cu SUA. Dar noi am reluat dialogul, ne-am întâlnit la cel mai înalt nivel - după o pauză de șase ani - și am adoptat o declarație comună.”

„Am convenit să ne intensificăm contactele la toate nivelurile, precum și dialogul și cooperarea.”

Gorbaciov - care în 1990 a primit Premiul Nobel pentru Pace - a fost întrebat și dacă anticipează o amplificare a tensiunilor între SUA și Rusia în anii următori, răspunzând că „acest lucru ar trebui să dispară curând” și că ambele țări „ar trebui să vorbească sincer [...] și să discute ce în neregulă”.

El a pus totodată recentul regres al ambițiilor SUA în calitate de putere mondială pe seama intervențiilor americane în conflicte „de pe aproape toate continentele”. „E necesar să se renunțe la asemenea concepte, preferabil o dată pentru totdeauna.”