Ultima statuie a generalului Francisco Franco de pe solul spaniol a fost înlăturată după ce micuța exclavă Melilla a votat ca monumentul dedicat fostului dictator fascist să fie dat jos, relatează BBC.

Statuia lui Francisco Franco din MelillaFoto: Scar Gimenez Barrios / Zuma Press / Profimedia Images

Muncitorii au distrus structura în care aceasta era încastrată și au mutat statuia care era plasată la porțile orașului din coasta de nord-vest a Africii.

General Franco a condus Spania între 1939 până la decesul său din 1975. Peste 30.000 de persoane au fost ucise în Războiul civil spaniol dintre 1936 și 1939 în care naționaliștii lui Franco au învins forțele republicane susținute de comuniști.

Franco a prezidat apoi asupra unui regim de teroare menit să elimine opoziția politică și disidența prin execuții, încarcerări, controlarea presei și a sistemului educațional.

Victimele regimului său au fost recunoscute abia în 2007 prin Legea Comemorării Istorice care a fost folosită de asemenea pentru înlăturarea treptată a simbolurilor dictaturii.

Elena Fernandez Trevino, o reprezentantă în consiliul local al orașului, a catalogat înlăturarea statuii drept „o zi istorică”, afirmând că aceasta era „singura statuie dedicată unui dictator încă în picioare în sfera publică din Europa”.

Membrii partidului de extrema dreaptă Vox au fost singurii care s-au opus înlăturării statuii, afirmând că aceasta comemorează rolul de comandant al lui Franco în timpul războiului purtat de Spania în anii 1920 împotriva triburilor berbere din Maroc.