Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu face vineri o vizită la Chişinău, cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat MAE.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Aurescu are programate întrevederi cu preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul interimar şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Aureliu Ciocoi, precum şi participarea la evenimentul public de livrare a sprijinului umanitar acordat de România.

”Acest nou ajutor se înscrie în linia acţiunii constante a României în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 şi este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău, la 29 decembrie 2020.

Totodată, vizita reprezintă o ocazie de a reconfirma relaţia specială dintre cele două state, precum şi de a asigura cetăţenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care îşi menţine şi onorează în mod constant angajamentele asumate. Printre temele de discuţii aflate pe agenda întrevederilor se numără stadiul relaţiei bilaterale, proiectele strategice bilaterale de interconectare, precum şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi a procesului de reforme”, spune MAE.

Președintele moldovean Maia Sandu a mulțumit joi, într-o postare pe Facebook, pentru ajutorul umanitar gratuit pe care îl primește din România, prima țară care a reacționat imediat după reactivarea, în mod excepțional, a mecanismului european de protecție civilă.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, la 12 februarie 2021, Hotărârea nr. 10 privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, suplimentarea stocurilor de urgenţă cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare şi modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021.

Potrivit acesteia România va furniza Republicii Moldova cu titlu gratuit 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete şi 100.000 de mănuşi de unică folosinţă, în valoare de 11.188.600 lei.