Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, argumentând riscuri pentru viața sa, potrivit unei decizii publicate miercuri pe site-ul criticului de la Kremlin, relatează AFP.
UPDATE Rusia spune că apelul CEDO de eliberare a lui Navalnîi este un act de ingerință: ”Nu există nicio bază legală” pentru eliberarea lui„Această cerere este în mod deliberat inaplicabilă, deoarece nu există nicio bază legală în legislația rusă care să permită eliberarea acestei persoane”, a spus ministrul rus al Justiției, potrivit agențiilor rusești.
Textul indică faptul că Curtea solicită Rusiei "să elibereze reclamantul. Această măsură se aplică cu efect imediat". Contactată de AFP, instanța din Strasbourg a confirmat această decizie.
Curtea a luat în considerare natura și amploarea riscului pentru viața reclamantului, (...) având în vedere circumstanțele generale ale detenției actuale a reclamantului ", precizează CEDO într-un comunicat de presă, o decizie pe care Rusia, semnatară al Convenției europene pentru protecția drepturilor omului, are „obligația de a o respecta”.
Decizia a fost anunțată și pe blogul lui Aleksei Navalnîi.
Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei cereri depuse de oponentul rus pe 20 ianuarie, în care a cerut eliberarea sa. El a considerat că măsurile luate de autoritățile ruse pentru a asigura detenția sa "nu ar putea oferi garanții suficiente pentru viața și sănătatea sa".
CEDO reamintește că statele membre ale Convenției privind drepturile omului „au obligația de a respecta” măsurile provizorii pe care le pronunță.
Cu toate acestea, nerespectarea unei astfel de măsuri a fost deja observată de mai multe ori: în 2005, de exemplu, Turcia a extrădat doi cetățeni uzbeci, împotriva unei măsuri provizorii luate de CEDO.
De atunci, alte țări, inclusiv Moldova în 2009 sau Rusia în 2016, au fost condamnate de CEDO pentru „nerespectarea” unei astfel de măsuri.
Nerespectarea acestor măsuri de către un stat care a ratificat Convenția „pune în pericol eficacitatea dreptului de recurs individual”, precum și angajamentul formal al statului de „a proteja drepturile și libertățile prevăzute în Convenție”, subliniază CEDO .
Măsurile provizorii sunt rezultatul unei proceduri excepționale. Acestea constituie „măsuri de urgență”, care iau în considerare un „risc iminent de daune ireparabile”, pentru a permite „buna desfășurare a procedurii”.
Activistul anticorupție în vârstă de 44 de ani și unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.
O instanță din Moscova l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar în perioada în care a fost în comă și a urmat tratamentul de recuperare în Germania.
Navalnîi acuză Kremlinul că vrea să îl reducă la tăcere după ce a supraviețuit otrăvirii din vara trecută despre care spune că a fost comandată personal de Vladimir Putin.
Arestarea sa a dus la proteste masive în întreaga țară, în special după ce acesta a publicat o anchetă în care a dezvăluit un palat extravagant construit pe coasta Mării Negre care i-ar aparține președintelui rus.
Citește și:
de ochii lumii
Atentie, primitivii in speta mafia se teme foarte tare pentru viata lor si a familiei lor, asa ca argumentul nuclear nu sta in picioare...cine ridica sabia nucleara va isi va ingropa toata tara, tot poporul, toata familia.
E deja prea mult, Rusia nu-i tot una cu mafia lui fhurtin, trebuie sa scape de calai
Poate ordona ceva si pentru ala din spania, pe care l-au saltat ca a jignit monarhia.
https://en.wikipedia.org/wiki/And_you_are_lynching_Negroes
Măcar vino cu ceva nou...
Daca vrei sa discutam pe exemplul tau de om cult in cap, poate vezi si la ce se refereau _la momentul respectiv_: https://en.wikipedia.org/wiki/Scottsboro_Boys
Da, cand au folosit prima oara chestia, aveau dreptate. Ca si dupa N ani mai foloseau placa cu negrii, desi nu mai era cazul in US, e alta poveste.
Tot asa, acum eu vorbeam de ceva _actual_ si tu-mi vii cu placi ipocrite. Nu stiu care n-a trecut de care faza...
Cu subiect si predicat, + macar o logica de nivel basic, imi poti spune de ce nu a existat un "ordin" la fel pentru Assange?
Faptul că apelezi la erori de logică („tu quoque”, adică „lasă bă că și voi”, ca să-nțelegi și tu :) pentru a apăra implicit Rusia nu sunt plăci ipocrite. Nu contest că acest caz al lui Assange nu ar trebui analizat de CEDO, dar ce legătură directă are asta cu cazul Navalnâi?
Sta cateva luni in "exil", intre timp Putin zice ca-l aresteaza pe motiv de incalcare legislatie pe tema eliberarii conditionate, alde Putin mai anunta ca mai are n' spe dosare penale deschise pe rolul instantei, plus ca a mai stat in puscarie anterior cativa ani....
Ehe baieti....cu toate astea stiute ce face nenea Navalnii? Se intoarce din Germania direct in puscarie :)))
Imi pare rau ca ma amuz ca stiu ca nu e de glumit ...dar nu ma pot abtineee. Ce Dumnezeu s-a intamplat cu lumea asta in ultima vreme?!?!
Dictatorii de teapa lui Putin nu știu să respecte decât forța militară
Nu am zis că forța militară nu poate prima pe termen scurt, dar fără un fundament moral și cea mai puternică putere militară se va prăbuși în cele din urmă. Istoria omenirii e martoră că toate imperiile se prăbușesc, imperiul persan, roman, britanic, țarist, sovietic... așteptăm cu interes și imperiul tău putinist să le urmeze.
Ce treaba are cedo cu Rusia si ce competente juridice are CEDO sa spuna unui stat suveran sa dea ordine sa faca ei scapat un puscarias!?
Omu a incalcat legea trebuie sa mearga la puscarie.
Adica mai pe intelesul tau, Rusia semneaza o Conventie (Tratat sau cum vrei sa ii spui) a drepturilor omului si e parte la o constructie internationala de bunavoie, iar apoi isi baga picioarele in treaba asta si nu recunoaste ce a semnat cand nu ii convine. Cam asta e adevarul pe care nu il spun punctajele de la Moscova (asta in cazul in care sunteti platit si nu sunteti in eroare din nestiinta).