Ministrul rus al Justiției, Konstantin Chuychenko, a descris miercuri decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, care a ordonat eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, drept o ingerință fără precedent în activitatea justiției Rusiei, relatează AFP și Reuters.

Alexei Navalnii se intoarce in RusiaFoto: Captura YouTube

El a mai spus că ordinul CEDO este imposibil de îndeplinit pentru că ”nu are nicio bază legală” în Rusia.

„Această cerere este în mod deliberat inaplicabilă, deoarece nu există nicio bază legală în legislația rusă care să permită eliberarea acestei persoane”, a spus ministrul justiției, potrivit agențiilor rusești.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, argumentând riscuri pentru viața sa.

Curtea a luat în considerare natura și amploarea riscului pentru viața reclamantului, (...) având în vedere circumstanțele generale ale detenției actuale a reclamantului ", precizează CEDO într-un comunicat de presă, o decizie pe care Rusia, semnatară a Convenției europene pentru protecția drepturilor omului, are „obligația de a o respecta”.

Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei cereri depuse de oponentul rus pe 20 ianuarie, în care a cerut eliberarea sa. El a considerat că măsurile luate de autoritățile ruse pentru a asigura detenția sa "nu ar putea oferi garanții suficiente pentru viața și sănătatea sa".