Devenit pentru unii un simbol al libertății de exprimare în Spania, rapperul Pablo Hasél, condamnat la închisoare pentru tweet-uri care atacau monarhia și poliția, a fost închis marți, potrivit AFP.

Arestarea lui Pablo HaselFoto: youtube.com

”Nu ne vor aresta, nu ne vor face niciodată să ne plecăm, în ciuda tuturor represiunilor”, a strigat, cu pumnul ridicat, acest rapper, escortat de polițiști, potrivit imaginilor cu arestarea sa difuzate la televiziunea spaniolă.

"Statul fascist mă oprește. Moarte statului fascist!", a mai strigat el în timp ce se uita la camere la intrarea într-un vehicul al "Mossos d'Esquadra", poliția regională catalană care l-a extras de la Universitatea din Lérida, în Catalonia (Nord-Est), unde se baricadase de luni cu zeci de susținători care doreau să împiedice arestarea sa.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, rapperul a fost dus în închisoarea din Lleida imediat după închisoare.

Marți seară au avut loc demonstrații de protest la Barcelona și în cel puțin alte două orașe din Catalonia.

La Barcelona, ​​în jur de 1.700 de manifestanți s-au adunat lângă piața centrală a orașului, strigând „Pablo liber!” „Unii manifestanți mascați au dat foc la coșurile de gunoi și au aruncat cu proiectile în poliție.

Pablo Hasél - al cărui nume real este Pablo Rivadulla Duró - a avut termen până vineri seară să meargă voluntar la închisoare și să înceapă executarea pedepsei de nouă luni.

Găsit vinovat pentru terorism, precum și de insulte și calomnii împotriva coroanei și a statului, el a fost condamnat pentru tweet-uri în care a descris în special agențiile de aplicare a legii spaniole drept „mercenari”, i-a acuzat de tortură și crimă și a atacat monarhia.

"Va trebui să vină să mă răpească și acest lucru va servi și pentru a arăta adevăratul chip al statului, cel al unei democrații false", a declarat telefonic pentru AFP rapperul catalan în vârstă de 32 de ani, deja condamnat în trecut, dar niciodată închis.

Mai multe proteste, uneori tensionate în sprijinul lui Pablo Hasél, au avut loc în ultimele săptămâni la Madrid și Barcelona, ​​în timp ce peste 200 de personalități din lumea culturală de limbă spaniolă, inclusiv regizorul Pedro Almodóvar și actorul Javier Bardem, au semnat o petiție în favoarea sa.

Semnatarii au afirmat în special că această condamnare a lui Pablo Hasél a constituit o „sabie a lui Damocles” mai presus de toți artiștii și au acuzat Spania că acționează ca „Turcia sau Maroc”.

Purtătorul de cuvânt al executivului, María Jesús Montero, recunoscuse astfel săptămâna trecută „o lipsă de proporționalitate” în sentința impusă rapperului.

În defensivă, guvernul a promis și „o reformă” astfel încât „excesele verbale comise în contextul evenimentelor artistice, culturale sau intelectuale” să nu mai intre sub incidența legii penale și să nu mai conducă la pedepse cu închisoarea.