Zeci de mii de oameni protestează duminică în Myanmar împotriva loviturii de stat care a alungat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi, în cele mai mari proteste după mișcarea populară din 2007, relatează AFP.

Proteste masive în MyanmarFoto: Captura YouTube

În Yangon, circa 100.000 de oameni s-au adunat în apropiere de primăria capitalei economice, unde era prezent un masiv dispozitiv al forțelor de ordine.

Alte proteste masive aveau loc în numeroase orașe ale acestei țări cu 54 de milioane de locuitori.

În Naypyidaw, capitala țării, sute de persoane defilau pe două roți, într-un concert de claxoane, pe imensele bulevarde de obicei părăsite ale orașului construit de junta militară.

"Respectați votul nostru. Jos cu dictatura", scandau manifestanții din Kawthaung, cel mai sudic oraș al țării.

Este vorba de cele mai mari proteste după mișcarea populară din 2007, când zeci de persoane au fost ucise de militari.

Unii dintre protestatarii din capitală întindeau flori polițiștilor, alții afișau slogane precum "Eliberați-o pe mama Suu", Aung San Suu Kyi. Nu departe, tineri agitau drapele cu culorile partidului său, Liga națională pentru democrație (LND).

"Pânâ la capăt"

"Nu ne este frică de represiune", "mergem până la capăt", scandau studenții.

Conexiunile internet au fost parțial restabilite duminică după-amiază, potrivit ONG-ului NetBlocks.

Iar protestele erau transmise în direct pe Facebook unde mesaje de susținere veneau din lumea întreagă.

Sâmbătă, zeci de mii de persoane au protestat în mai multe orașe pentru a condamna lovitura de stat care a pus capăt fragilei tranziții democratice de zece ani. Militarii au instaurat starea de urgență pentru un an și au arestat-o pe Suu Kyi și alți lideri ai LND.

Generalii nu au făcut niciun comentariu în privința protestelor.

Apeluri la "nesupunere civilă" au apărut încă din primele ore după lovitura de stat.

Ca răspuns, armata a ordonat în ultimele zile furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook și alte canale de comunicare precum Twitter sau Instagram, înainte de restabilirea parțială a conexiunilor.

Adulată

Aung San Suu Kyi, foarte criticată în urmă nu cu mult timp de comunitatea internațională pentru pasivitatea arătată în timpul crizei musulmanilor rohingyas, rămâne adulată în țara sa.

Ea a fost pusă sub acuzare pentru încălcarea unei obscure reglementări comerciale și este arestată la domiciliu în capitala Naypyidaw, potrivit unui purtător de cuvânt al LND.

ONU a cerut eliberarea tuturor deținuților dar nu a condamnat ferm lovitura de stat, în condițiile în care Rusia și China, care susțin în mod tradițional armata din această țară în cadrul Națiunilor Unite, s-au opus.

Statele Unite și UE au amenințat cu impunerea de sancțiuni.

Pentru a justifica puciul, șeful armatei, Min Aung Hlaing, care concentrează puterea în prezent, a invocat "enorme" fraude la alegerile din noiembrie, câștigate masiv de LND.

În realitate, generalii se tem că influența lor s-ar putea diminua după victoria lui Aung San Suu Kyi, care ar fi putut modifica Constituția, foarte favorabilă militarilor.

Junta militară a promis alegeri libere la sfârșitul stării de urgență.