Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, este de parere că pe alocuri, prin lockdown-urile impuse de pandemie, „viata a devenit mai puțin stresantă...” El a mai declarat, la conferința de presă de vinerea trecută, că nu există „dovezi fiabile reieșite din datele de tratament medical” cu privire la consecințele izolării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mass-media germană a relatat în mod repetat despre efectele înăspririi măsurilor anti-Corona, cum ar fi creșterea numărului de depresii, a violenței domestice și stresului psihologic la copii.

Spahn crede că oamenii pot face față situației diferit, iar consecințele măsurilor anti-Corona pot și ele conduce la anumite afecțiuni medicale. Ministerul său a subliniat doar ce material bazat pe dovezi are la dispoziție, în prezent neexistând date fiabile în acest sens. El a subliniat, de asemenea, că lockdown-ul poate avea uneori consecințe pozitive, „deoarece viața a devenit mai puțin stresantă, în unele profesii...”

La conferința federală de presă din 29 ianuarie, ziariștii au intrebat dacă există la momentul de față studii sau statistici care să documenteze daunele colaterale de sănătate, în anul care a trecut de la declanșarea pandemiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal al Sănătății a declarat că primele date înregistrate și evaluate nu au dezvăluit nicio anomalie.

Când a fost întrebat direct despre „daunele colaterale” ale măsurilor anti-Corona, Jens Spahn (CDU) a declarat că, desigur, le ia foarte în serios și nu vrea să nege că există efecte emoționale, fizice și psihologice: „Toate astea fac ceva, pentru fiecare dintre noi”.

El a oferit, de asemenea, o explicație creativă a motivului pentru care numărul atacurilor de cord raportate de spitale a scăzut, în timpul pandemiei de Covid-19.

Iată ce a spus ministrul Spahn, referitor la regresul statistic al atacurilor de cord tratate și înregistrate de sistemul medical german: „Asta pentru că se întâmplă mai puțin sau pentru că sunt depistate mai puțin ? Întrebarea este, de unde vine asta? Și dacă se întâmplă mai puțin, de ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, poate, este mai puțin stres?”

El a adăugat că aceasta este o concluzie empirică, însă cu siguranță va exista o evidență, în viitor, iar asigurările de sănătate și serviciile lor științifice investighează „exact asta”.

Potrivit Asociației Germane pentru Protecția Copilului, numărul de apeluri de ajutor la linia de asistență pentru copii și tineri din Hanovra, de exemplu, a crescut cu 30% comparativ cu 2019.

După cum relatează publicația Gießener Allgemeine, în landul Hessa au existat cu 12% mai multe decese ca urmare a atacurilor de cord decât în 2019 și mult mai puține persoane cu simptome de atac de cord au fost internate în spital, probabil și pentru că oamenii nu au mai mers la medic de teama infectării cu coronavirus.