Disidentul rus Alexei Navalnîi a compărut din nou în fața instanței, vineri, într-un proces separat de cel care a dus la condamnarea sa la trei ani și jumătate de închisoare, mai devreme în cursul acestei săptămâni, anunță Euronews.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Procesul are loc la tribunalul Babușkinski din Moscova, Navalnîi fiind acuzat de defăimarea unui veteran din al Doilea Război Mondial.

Politicianul de opoziție rus a fost prezent în sala de judecată, fiind plasat de autoritățile judiciare într-o cușcă din sticlă. Acesta a respins acuzațiile ce i se aduc, afirmând că reprezintă o răzbunare politică a Kremlinului.

Procesul coincide cu vizita șefului diplomației europene Josep Borrell la Moscova pentru a discuta despre respectarea „drepturilor și libertăților din Rusia”.

Navalnîi a fost acuzat anul trecut de defăimarea unor persoane ce au apărut într-un videoclip ce promova reformele constituționale care îi permit președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

Disidentul a afirmat despre persoanele din videoclip că sunt „trepăduși corupți”, „oameni fără conștiință” și „trădători”.

Parchetul rus susține că afirmațiile lui Navalnîi „denigrează onoarea și demnitatea” unui veteran din al Doilea Război Mondial care a apărut în înregistrarea video.

Veteranul a apărat referendumul de anul trecut care a extins puterile președintelui Vladimir Putin.

Joi seara Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să își „depășească teama” și să elibereze Rusia de „hoți” și i-a îndemnat să nu se lase păcăliți de „această iluzie de forță”.

Activistul anticorupție în vârstă de 44 de ani și unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

O instanță din Moscova l-a condamnat marți la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar în perioada în care a fost în comă și a urmat tratamentul de recuperare în Germania.

Navalnîi acuză Kremlinul că vrea să îl reducă la tăcere după ce a supraviețuit otrăvirii din vara trecută despre care spune că a fost comandată personal de Vladimir Putin.

Arestarea sa a dus la proteste masive în întreaga țară, în special după ce acesta a publicat o anchetă în care a dezvăluit un palat extravagant construit pe coasta Mării Negre care i-ar aparține președintelui rus.

Forțele de securitate au arestat peste 10.000 de persoane, un record pentru ultimii ani.

Citește și: