Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a lansat miercuri un atac dur la adresa șefului diplomației europene, Josep Borrell, înaintea vizitei acestuia la Moscova, afirmând că spaniolul este un „politician socialist” care „s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare”.

Siegfried MuresanFoto: Parlamentul European

„Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene este un politician socialist spaniol care s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare. Vă spun foarte clar: rolul lui Josep Borrell este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor Uniunii Europene la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii. Înaltul Reprezentant trebuie să fie dur, ferm în timpul vizitei la Moscova fiindcă situația este foarte gravă”, a scris pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureșan, care este vicepreședinte al Partidului Popular European si vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Europarlamentarul liberal subliniază că mesajul Uniunii Europene pentru regimul lui Vladimir Putin trebuie să fie clar: „eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă”.

„Suntem cu toții cu ochii pe el (pe Josep Borrell). O vizită la Moscova fără rezultate a Înaltului Reprezentant este în interesul lui Vladimir Putin și ar fi un câștig pentru Federația Rusă”, a continuat Siegfried Mureșan, care avertizează că „orice poziție mai puțin fermă a Înaltului Reprezentant va duce la un eșec al misiunii sale”.

​O instanță din Rusia a decis marți seara condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare cu executare a opozantului Alexei Navalnîi, pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată. Având în vedere că acesta efectuase deja 10 luni de arest la domiciliu, opozantul mai are de executat încă doi ani și opt luni de închisoare.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, este așteptat vineri la Moscova, în condițiile în care o serie de state membre ale UE cer noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. Înaltul Reprezentant al UE trebuie să obțină eliberarea opozanților arestați pe nedrept.

Siegfried Mureșan afirmă că rolul Înaltului Reprezentant este „să apere și să promoveze valorile europene, precum respectarea drepturilor omului, domnia legii și statul de drept” iar „ceea ce se întâmplă acum în Rusia înseamnă încălcarea tuturor acestor valori prin arestarea pe nedrept a protestatarilor și condamnarea abuzivă la închisoare a liderului opoziției”.

„În Federația Rusă se întâmplă lucruri grave. Protestatari pașnici sunt arestați pe nedrept de poliție, iar liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a fost condamnat la închisoare în mod abuziv, fără a avea parte de un proces echitabil”, mai argumentează europarlamentarul liberal.