Omul de afaceri rus Arkady Rotenberg a declarat sâmbătă că deține un imens palat în sudul Rusiei, pe care criticul Kremlinului Aleksei Navalnîi l-a legat de președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

Palatul lui PutinFoto: Captura YouTube

Navalnîi și fundația sa anticorupție au publicat un videoclip în care susțin că palatul opulent aparține liderului rus. Videoclipul a fost vizionat de peste 103 milioane de ori.

Rotenberg, fostul partener de judo al lui Putin, care și-a vândut participația la firma de construcții de conducte de gaz Stroygazmontazh în 2019 pentru o sumă pe care RBC a cotat-o la aproximativ 75 miliarde de ruble, a declarat că a cumpărat palatul în urmă cu doi ani.

"Acum nu va mai fi un secret, eu sunt beneficiarul", a spus Rotenberg într-un videoclip. „Au existat mulți creditori și am reușit să devin beneficiar”.

El nu a oferit alte detalii financiare despre achiziție sau despre modul în care a fost finanțată.

Putin a negat deja că palatul îi aparține.

Navalnîi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe 18 ianuarie pentru încălcarea eliberării condiționate și ar putea fi condamnat la ani de închisoare. A fost arestat după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după o otrăvire cu agent neurotoxic în august anul trecut.

După arestarea lui Navalnîi, mii de oameni s-au alăturat protestelor în toată Rusia sâmbăta trecută pentru a cere Kremlinului să-l elibereze pe Navalnîi din închisoare.

Susținătorii lui Navalnîi intenționează să organizeze noi mitinguri de protest duminică în Rusia. Autoritățile au declarat că acestea sunt ilegale și au anunțat că le vor întrerupe.

Rotenberg s-a numărat printre oficialii ruși și afaceriștii de pe lista neagră a Statelor Unite și a altor puteri occidentale după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014.

Poliția rusă l-a reținut sâmbătă pe Sergei Smirnov, redactor-șef al presei independente Mediazona, sub suspiciunea că a participat la protestul de la Moscova din weekendul trecut, a declarat sâmbătă Mediazona.

Citește și: