​Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro l-a îndemnat sâmbătă pe noul său omolog american, Joe Biden, să 'întoarcă pagina', declarându-se gata să deschidă 'o nouă cale' în relaţiile diplomatice dintre Caracas şi Washington, rupte în urmă cu doi ani, transmite AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Suntem gata să urmăm un nou curs în relaţia noastră cu guvernul Joe Biden, pe baza dialogului, respectului reciproc, comunicării şi înţelegerii', a declarat Maduro într-un discurs adresat susţinătorilor săi.

'Venezuela, această Venezuelă a secolului XXI, bolivariană şi revoluţionară, este gata să întoarcă pagina' disputelor diplomatice cu administraţia Trump care a impus multiple sancţiuni economice Venezuelei, inclusiv un embargo asupra petrolului în 2019, principala resursă a ţării, pentru a răsturna regimul socialist al preşedintelui Maduro, pe care îl consideră un 'dictator'.

La fel ca peste alte 50 de ţări, SUA au recunoscut legitimitatea adversarului politic al lui Maduro, Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar al Venezuelei pe 23 ianuarie 2019 şi care l-a acuzat pe Maduro că a câştigat 'în mod fraudulos' alegerile prezidenţiale din 2018, boicotate de opoziţie.

'În urmă cu doi ani a trebuit să reacţionez cu forţă şi demnitate şi, chiar în acel moment, am procedat în calitate de şef al statului pentru a întrerupe toate relaţiile politice şi diplomatice cu guvernul american al vremii', a continuat Maduro de pe balconul prezidenţial al palatului Miraflores.

'Trump a plecat!' a exclamat şeful statului venezuelean cu satisfacţie.

Imediat după câştigarea alegerilor din SUA de către democratul Joe Biden în luna noiembrie, Nicolas Maduro l-a felicitat şi i-a comunicat că este 'pregătit pentru dialog şi bună înţelegere cu poporul şi guvernul Statelor Unite'; mesaje repetate în luna decembrie.

Antony Blinken, pe care Biden l-a numit secretar de stat, a declarat totuşi că noul executiv american va continua să-l recunoască pe Juan Guaido. În plus, viitorul şef al diplomaţiei americane l-a calificat pe Nicolas Maduro drept un 'dictator brutal'.