Echipa de campanie a președintelui Donald Trump a afirmat în mod repetat că nu a fost implicată în organizarea mitingului din 6 ianuarie care a dus la atacul mortal asupra Capitoliului Statelor Unite, relatează Business Insider.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Însă revizuirea unor documente oficiale realizată de jurnaliști de la Associated Press, Washington Post și ABC News arată că foști angajați ai echipei de campanie a lui Trump au ajutat cu obținerea aprobărilor pentru mitingul „Save America” (Salvați America) și au fost listați ca organizatori oficiali ai evenimentului.

În timpul mitingului președintele Trump a repetat acuzațiile nedovedite de fraudă masivă a alegerilor, a afirmat că nu va recunoaște niciodată victoria președintelui ales Joe Biden și i-a îndemnat pe susținătorii săi să lupte până la capăt.

Tehnic, grupul „Femei pentru Trump”, care nu este legat oficial de echipa de campanie a președintelui republican, a găzduit evenimentul.

Însă documente consultate de AP arată că mai mulți foști angajați ai echipei lui Trump au ajutat cu obținerea aprobării de a organiza evenimentul la Ellipse, un parc din apropierea casei Albe, și că foști angajați ai echipei de campanie precum și ai Casei Albe au fost listați ca organizatori oficiali.

Unii dintre foștii angajați ai campaniei și Casei Albe au fost listați de asemenea în documente oficiale ca persoane de contact în timpul evenimentului, printre aceștia numărându-se:

  • Megan Powers care a fost listată ca unul dintre cei doi manageri de operații ai mitingului. Profilul de LinkedIn al lui Powers afirmă că aceasta a fost inclusiv până luna aceasta director de operații al echipei de campanie a lui Donald Trump.
  • Caroline Wren, care a fost numită consilier pentru VIP-uri în documentele oficiale ale mitingului, a primit 20.000 de dolari de la echipa de campanie a lui Trump între lunile martie și noiembrie ale anului trecut, potrivit documentelor Comisiei Electorale Federale (FEC). AP a descoperit că Wren și-a șters mai multe postări pe Twitter despre miting după atacul asupra Capitoliului.
  • Maggie Mulvaney a fost listată drept consilier principal pentru VIP-uri în timpul mitingului, potrivit AP. Mulvaney, nepoata fostului șef al Cancelariei de la Casa Albă Mick Mulvaney, a lucrat ca director pentru operațiuni financiare pentru campania lui Trump, potrivit profilului ei de LinkedIn.
  • Justin Caporale, un fost consilier principal al primei doamne Melania Trump, a fost listat drept managerul pentru proiecte al evenimentului. Documentele FEC arată că acesta a fost pe statul de plată al echipei lui Trump pentru majoritatea anului 2020.
  • Tim Unes, partenerul de afaceri a lui Caporale la Event Strategies, a fost listat ca responsabil cu organizarea scenei la miting. Potrivit documentelor FEC, Unes a fost plătit regulat de echipa lui Trump, cel mai recent transfer, în valoare de 6.000 de dolari, având loc în luna noiembrie.
  • Hannah Salem, care a petrecut trei ani în biroul de presă al Casei Albe ca asistent senior, potrivit profilului ei de LinkedIN, a fost „managerul de operații pentru logistică și comunicare” al mitingului.

Niciunul dintre cei menționați nu a răspuns solicitării Associated Press pentru a comenta informațiile și mulți dintre aceștia au blocat jurnaliștii AP care au încercat să îi contacteze pe Twitter.

Echipa de campanie a președintelui Donald Trump a afirmat însă într-un comunicat remis AP și ABC News că aceasta „nu a organizat, gestionat sau finanțat evenimentul” și că niciun angajat al echipei nu a fost implicat în organizarea sau gestionarea mitingului.

Comunicatul afirmă de asemenea că dacă foști angajați sau contractori independenți au organizat evenimentul, aceștia „nu au făcut-o la cererea campaniei lui Trump”.

Washington Post a relatat că și grupuri republicane proeminente precum Asociația Generală a Avocaților Republicani, Turning Point Action sau Tea Party Patriots, au fost implicate în mitingul care a dus la violențe și că acestea au încercat între timp să se distanțeze de el.

Președintele Donald Trump a fost pus sub acuzare de Congres pentru a doua oară săptămâna trecută, o premieră în istoria Statelor Unite.

Trump a fost acuzat de incitare la insurecție după ce susținătorii săi care au participat la mitingul „Save America” au atacat Capitoliul american, cinci persoane pierzându-și viața în timpul violențelor.

Citește și: