Parlamentarii americani promit să ancheteze modul în care forțele de ordine au acționat în fața violențelor suporterilor lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul. Asta în timp ce mulți au pus sub semnul întrebării lipsa de reacție a poliției, care știa la ce se poate aștepta înainte de ședința Congresului. Violențele s-au soldat cu patru morți, 52 de arestări și 14 ofițeri răniți.

Haos in Washington 15Foto: AFP / Profimedia Images

Pe rețele sociale, circulă unele înregistrări video în care ofițeri par a lăsa cale liberă protestatarilor în loc să blocheze intrarea în incinta Capitoliului.

În timp ce unii fac comparație cu intervenția în forță a poliției la manifestațiile Black Lives Matter, alții sunt de părere că o reacție mult mai agresivă a forțelor de ordine ar fi dus la un deznodământ și mai violent.

Congresul se angajează însă să investigheze reacția poliției la actele de vandalism, scrie Associated Press.

Poliția americană de la Capitoliu, care se ocupă de paza Congresului, a recurs la ajutorul altor forțe de ordine, copleșită de violențele care au făcut ca ședința să fie suspendată, iar parlamentarii să se ascundă.

Și New York Times scrie despre diferența între mobilizarea în timpul protestelor BLM și ceea ce s-a întâmplat miercuri seara.

În interiorul celebrei clădiri, un ofițer de poliție este văzut discutând cu un bărbat care poartă un rucsac verde. ”Voi, băieți, trebuie să ieșiți afară”. Întrebat de ce nu îi evacuează pur și simplu pe protestatari, ofițerul răspunde: ”Trebuie să-i lăsăm să-și facă treaba acum”, relatează New York Times.

Cum arăta Capitoliul în timpul manifestațiilor Black Lives Matters versus cea mai întunecată zi a democrației din ultimele decenii.

Doar 52 de persoane au fost arestate, în timp ce 14 ofițeri au fost răniți, potrivit datelor oficiale.

Mulți congresmeni s-au arătat indignați și de faptul că pe rețelele sociale apar imagini cu un ofițer de poliție care își face un selfie cu un protestatar.

“Ți-ai face un selfie cu cineva care jefuiește o bancă?”, s-a întrebat Karen Bass, membră a Camerei Reprezentanților.