Armin Laschet, premier regional care s-a poziționat drept succesor al politicii centriste a cancelarului Angela Merkel, a fost ales sâmbătă drept noul lider al CDU, plasându-se pe prima poziție pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, relatează Reuters. El a fost aspru criticat pentru că a susținut că muncitorii est-europeni au importat virusul la abatorul Tonnies, înainte de a-și cere scuze, relatează AFP.

Armin LaschetFoto: Captura video

Cu o majoritate de 521 de voturi din cei 1.001 delegați chemați la vot, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rivalul istoric al cancelarului și în favoarea unei schimbări a conducerii spre dreapta, conform rezultatelor unui vot intern, potrivit AFP.

Armin Laschet, în vârstă de 59 de ani, este fost jurnalist, iar într-un discurs difuzat vineri seară la deschiderea congresului, Merkel a sugerat că l-ar prefera pe el la conducerea CDU.

”Vreau să reușim împreună și să ne asigurăm că Uniunea” ajunge la conducerea cancelariei în septembrie, a reacționat el după victoria sa.

Laschet, dat favorit acum aproape un an la lansarea cursei pentru a o înlocui pe Annegret Kramp-Karrenbauer, care și-a dat demisia, a pierdut în încredere din cauza managementului său considerat ezitant în fața crizei sanitare.

Armin Laschet a condus Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land din Germania, din 2017, unde a fost criticat pentru lipsa de determinare în lupta împotriva pandemiei, ceea ce a fcut ca ministrul sănătății Jens Spahn, care face parte din echipa lui, a ajuns să-l umbrească, câștigând popularitate pe fondul crizei.

„Armin Turcul”

Acest tată a trei copii este văzut ca un moderat apropiat de Merkel, al cărei curs centrist intenționează să îl mențină.

El a fost unul dintre puținii care au sprijinit-o pe deplin după decizia ei de a primi în 2015 sute de mii de migranți din Siria sau Afganistan.

Convingerile sale cu privire la această problemă sensibilă nu sunt noi. Politica sa de integrare liberală în timp ce era ministru regional în 2005 i-a adus porecla „Armin Turcul” în cadrul CDU.

Diversitatea etnică nu este „o amenințare, ci o provocare și o oportunitate”, a spus el în 2009.

Fostul jurnalist se prezintă ca un „european pasionat”. După cinci ani în Bundestag, el intra în contact direct cu politica UE între 1999 și 2005, ca membru al Parlamentului la Bruxelles, specializat în probleme de securitate și politică internațională.

În această privință, spune că îl admiră pe Carol cel Mare, „tatăl Europei” al cărui centru al imperiului Carolingian era situat în Aachen (Aix-la-Chapelle), locul de naștere al lui Armin Laschet.

Un bust aurit al marelui om stă pe biroul său.

O biografie recentă ar arăta faptul că familia Laschet nu exclude să fie descendenți ai faimosului împărat, ceea ce i-a adus comentarii amuzate în mass-media.

El a fost aspru criticat pentru că a susținut că muncitorii est-europeni au importat virusul la abatorul Tonnies, înainte de a-și cere scuze.

Mai recent el a trebuit să se apere împotriva unor acuzații de nepotism referitor la o serie de comenzi făcute de guvernul său regional pentru măști și echipament de protecție confecționate de o compania textilă locală.

Pentru că fiul său Johannes, cunoscut drept ”Joe”, un fashion influencer, a făcut reclamă pentru acest brand pe blogul său.

Angela Merkel s-a retras de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate în decembrie 2018 şi a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar în scrutinul parlamentar din 2021.

La rândul său, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a devenit preşedinte al CDU în decembrie 2018, a demisionat în februarie 2020

Citește și:

Germania: CDU își alege președintele, în timp ce Merkel pledează pentru o conducere centristă