Indonezia a detectat duminică semnale care ar putea veni de la aparatul de înregistrare al avionului Sriwijaya Air care s-a prăbușit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Jakarta, iar din mare au fost recuperate părți de trupuri umane și bucăți din aeronavă, transmite Reuters.

Ramasite avion Sriwijaya AirFoto: ADEK BERRY / AFP / Profimedia

UPDATE 12.21 Șeful comisiei naționale pentru transport a spus că cele două cutii negre au fost identificate. ”Sperăm să le recuperăm curând”, a spus acesta, fără a da o estimare a momentului în care se va întâmpla acest lucru.

UPDATE 11.15 Scafandrii au descoperit resturile aeronavei la o adâncime de 23 de metri în Marea Java, inclusiv bucăți de fuselaj cu numerele de înregistrare ale avionului. ”Am primit informații de la echipa de scafandri că vizibilitatea din apă este bună, permițând descoperirea unor părți din avion. Suntem sigur că acesta este locul unde s-a prăbușit”, a spus un înalt oficial din domeniul aeronautic.

Poliția a cerut familiilor celor ce erau la bord să ofere probe ADN și date medicale pentru identificarea victimelor.

Boeingul 737-500 cu 62 de persoane la bord a dispărut de pe ecranele radar la 4 minute după decolare. Prăbușirea acestuia este primul eveniment aviatic major după cel din 2018, când un Boeing 737 Max al Lion Air a căzut în Marea Java, fiind ucise 189 de persoane.

Chiar și înainte de acest ultim accident, Indonezia era țara cu cele mai multe victime ale prăbușirilor de avioane din ultimul deceniu, potrivit statisticilor realizate de Aviation Safety Network.

”Am detectat semnale în două locuri. Ar putea fi cutia neagră”, a declarat Bagus Puruhito, șef al agenției indoneziene pentru căutare și salvare.

Wahyudin Arif, reprezentant al Marinei indoneziene, a afirmat că au fost găsite bucăți de fuselaj de un metru lungime, un fragment de roată de avion și părți de trupuri umane.

Zborul SJ 182 avea la bord 12 membri ai echipajului și 50 de pasageri, toți indonezieni, printre care șapte copii și 3 bebeluși.

”Sunt optimist că vom găsi avionul curând”, a declarat Henri Alfiandi, adjunct al șefului statului major al forțelor aeriene.

Căutările se concentrează pe zona din jurul insulelor Laki și Lancang. Marea are o adâncime de 20-23 de metri în acea zonă.