Financial Times: Europa i-a înmânat Chinei o victorie strategică (editorial)

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2021, 1:03 Actualitate | Internaţional


China
Foto: Needpix.com
Pentru UE nu era momentul potrivit pentru a accepta un tratat de investiții cu Beijingul - scrie cotidianul The Financial Times într-un editorial semnat de Gideon Rachman, citează Rador.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, afirmă că vrea să conducă o „Comisie geopolitică”. Dar dna Von der Leyen a încheiat 2020 prin lansarea unui mesaj geopolitic cu adevărat groaznic - atunci când Comisia ei a aprobat un tratat de investiții UE-China.

Anul trecut China a zdrobit libertatea Hong Kongului, și-a intensificat oprimarea în Xinjiang, a ucis soldați indieni, a amenințat Taiwanul și a sancționat Australia. Dar, prin semnarea unui acord cu China, UE a transmis că nu-i pasă de nimic din toate acestea. Iată cum s-a exprimat Janka Oertel, directoarea programului pentru Asia al grupului de reflecție European Council on Foreign Relations: „Aceasta e o enormă victorie diplomatică pentru China”.

Este totodată și un formidabil șut în dinți administrat lui Joe Biden. Președintele ales al SUA a subliniat că, după Donald Trump, intenționează să lucreze la un nou început cu Europa. Administrația Biden va dori să colaboreze cu celelalte democrații în special în chestiunile legate de China. Jake Sullivan, consilier de securitate națională al dlui Biden, a transmis o pledoarie de ultim minut europenilor pentru a amâna semnarea acordului - măcar până când vor fi avut ocazia să-l discute cu noua administrație. A fost ignorat.

Oficialii UE au venit cu mai multe justificări pentru decizia lor. Ei afirmă că multe dintre concesiile obținute de UE de la China i-au fost deja acordate Americii, în cadrul acordului SUA-China așa-zis „de fază unu”. (Între ele se numără deschiderea anumitor sectoare pentru mai multe industrii și modificări ale condițiilor privind întreprinderile în comun.) Oficialii UE arată că SUA n-au cerut permisiunea europenilor pentru a-și încheia acordul cu China. Ei justifică decizia UE prezentând-o drept probă a „autonomiei strategice”.

Argumentele acestea aduse de UE par pragmatice. În realitate, ele sunt naive. E naiv să crezi că China va respecta acordul semnat de ea. E naiv să ignori implicațiile geopolitice ale încheierii unui acord oarecare cu China în acest moment. Și tot naiv e să crezi că întunecarea climatului politic la Beijing nu va afecta vreodată viața la Bruxelles ori Berlin.

UE afirmă că acest acord va „disciplina comportamentul” companiilor de stat ale Chinei, care vor fi de acum obligate „să acționeze pe baza considerentelor comerciale”. Dar China și-a asumat angajamente extrem de similare și atunci când a aderat la Organizația Mondială a Comerțului, în 2001. Promisiunile de a limita subvențiile de stat făcute în urmă cu 20 de ani sunt oferite acum din nou, pe post de concesii proaspete. Promisiunea Chinei de „a lucra în direcția” implementării convențiilor internaționale privind standardele de muncă e ridicol de șubredă. După cum sublinia și Shi Yinhong, un cunoscut universitar chinez: „În privința muncii, e imposibil ca China să accepte. Vă puteți imagina o Chină cu sindicate libere?”

De-a lungul anului trecut China și-a demonstrat în mod repetat disponibilitatea de a-și ignora angajamentele asumate prin tratate. Noua ei lege a securității naționale violează un acord cu Regatul Unit care garanta autonomia Hong Kongului. China a impus totodată taxe vamale unor mărfuri australiene - o violare a acordului de liber schimb China-Australia.

Momentul semnării acordului este excelent pentru Beijing, întrucât îi servește echipei Biden un fapt împlinit. Reinhard Bütikofer, președintele delegației Parlamentului European pentru China, a declarat: „I-am permis Chinei să deschidă o falie enormă între SUA și Europa.”

Pentru acordul UE-China a făcut presiuni puternice cancelarul german Angela Merkel, fiind finalizat fix la sfârșitul președinției germane a UE. Dna Merkel e considerată o mare apărătoare a valorilor liberale. Însă abordarea ei în privința Chinei e determinată în principal de considerente comerciale. Ea știe că industria germană auto a avut câțiva ani grei, iar China e cea mai mare piață a ei.

Hotărârea cu care dna Merkel a presat pentru încheierea acordului ar putea fi și o manifestare a scepticismului ei în privința viitorului Americii. Într-un discurs din 2017 ea a afirmat că UE nu se mai poate baza pe SUA. Iar alegerea dlui Biden nu i-a schimbat probabil acest punct de vedere. Mulți alți europeni cred și ei că SUA sunt în pragul unui nou război rece cu China - și n-ar prea vrea să ia parte la el.

Unele dintre aceste argumente sunt destul de rezonabile. E dificil să privești actualele evenimente de la Washington și să fii perfect încrezător în privința stabilității Americii ori a alianței atlantice. Și dorința Europei de a evita o confruntare militară în Pacific este rațională.

Dar a te baza pe garanțiile americane de securitate în Europa și a submina concomitent politica americană de securitate în Pacific nu pare a fi o politică înțeleaptă sau sustenabilă pe termen lung.

Europenii își fură totodată singuri căciula dacă cred că pot închide ochii la natura tot mai autoritară și mai agresivă a Chinei lui Xi Jinping. În ultimii 70 de ani europenii au avut de profitat de pe urma faptului că țara cea mai puternică a lumii e o democrație liberală. Dacă o țară autoritară precum China va disloca America din poziția de putere mondială dominantă, consecințele vor fi resimțite de democrațiile din întreaga lume.

Chiar și în actuala ordine geopolitică, China și-a demonstrat în repetate rânduri disponibilitatea de a-și folosi puterea economică pe post de armă strategică. Prin aprofundarea dependenței lor economice față de China - fără a-și coordona politica cu celelalte democrații - statele europene și-au agravat vulnerabilitatea la presiunile venite de la Beijing. Pentru o „Comisie geopolitică”, e o decizie de o remarcabilă miopie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7927 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  Lol (Marţi, 5 ianuarie 2021, 1:24)

  mitg [utilizator]

  Pot doar sa-i multumeasca santajatului, care a reusit sa impinga europa in mana chinei.
 • +5 (7 voturi)    
  Ursula (Marţi, 5 ianuarie 2021, 4:46)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Teribila femeia asta... ��
 • -5 (13 voturi)    
  Toate tarile, fara exceptie, (Marţi, 5 ianuarie 2021, 5:56)

  John M. [utilizator]

  viseaza la investitii care duc la cresterea nivelului de trai, scopul oricarei administratii.
  In ultimii 4 ani toata lumea s-a molipsit de "Sindromul Trump" cum ca investitiile chineze sunt daunatoare. Orice broker de pe Wall Street poate sa va spuna ca aia e cea mai mare prostie lansata in public vreodata.
 • -6 (12 voturi)    
  aceeași gargară (Marţi, 5 ianuarie 2021, 7:42)

  zavalitaa [utilizator]

  de propagandă pro Vest și anti China,de parcă acordul ăsta ar fi fără precedent, deși nu este, de parcă, spre deosebire de China, Vestul își respectă toate acordurile și cuvântul dat (nu e cazul), de parcă în Vest sindicatele sunt libere (mă rog, sunt libere dar nu mai există), de parcă nu capitalul privat dictează în Vest, ci interesul social și motivele umanitare, de parcă ultimii 70 de ani de Pax Americana au fost dezinteresați și ar trebui să dureze eventual o veșnicie, nefiind alternative. Și tot așa etc etc
  • +2 (6 voturi)    
   exista alternativa (Marţi, 5 ianuarie 2021, 9:51)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   la pax americana, Coreea de Nord. Cind iti iei bilet de avion?
   • -1 (1 vot)    
    deloc (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:49)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

    Actualul model capitalist de creare și împărțire a bunăstării durează din anii '50, în timp ce modelul social chinez e... nițel mai vechi. Evident, sunt alternative.
    Pe de altă parte, e alegerea fiecăruia să fie găină fără cap. Oricum realitatea vine peste noi, că vrem că nu vrem
  • +2 (2 voturi)    
   proverb chinezesc: ai grija ce iti doresti ca ti s (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:07)

   Dumi_D [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   OK, si daca America a facut multe prostii atunci trebuie sa acceptam sa faca si altii? La fel si cu Europa. Daca citesti un pic despre cum a ajuns China unde e o sa vezi ca s-a intamplat datorita politicilor deschise ale Americii si Europei care au considerat ca daca exporta tehnlogice, know how catre China acestia pana la urma se vor deschide, cum s-a intamplat cu Europa de Est si vor accepta odata cu dezvoltarea si modelul democratic dar China a luat doar ce a dorit partidul si a inceput chiar sa duca o propaganda contra vestului. Vesticii au fost naivi, nu aveau cum comunistii sa renunte la comunism, ne uitam la noi in tara cat de greu e sa scapam de fostii comunisti privilegiati, nomenclaturisti. Nu cred ca isi doreste cineva ca cea mai mare putere din lume sa fie China si sa inceapa sa exporte "beneficiile" sistemului lor peste tot, deja se pot vedea indirect presiunile produselor lor pe piata, unde ca sa poti concura cu ei se munceste din ce in ce mai mult pe bani mai putini: mana de munca ieftina, munca pana la epuizare, cat sa nu mori de foame, fara servicii sociale(pensie, scolarizare prin burse), protectie a muncii(ai suferit accident de munca, nema pensie, te descurci singur daca ai ramas invalid) si sa nu mai vorbim de omoruri, inchisori pe baze politice, incalcarea drepturilor omului, acapararea de teritorii alea altor state, etc.
   • -4 (4 voturi)    
    ei, hai (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:47)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Dumi_D

    În China există bine mersi asigurări de sănătate, există bine mersi pensii, 99% dintre bipezii de acolo muncesc normal, duc vieți absolut normale etc etc

    Vezi ? Exact ce spuneam. Aroganța europenilor/americanilor de a nu-și imagina alt stild e viață, alt model social, alte realități politice decât ale lor în timp ce-și umflă buzunarele cu produsele muncii chainizilor, în timp ce chestionează superior alea alea
 • 0 (2 voturi)    
  este de la sine inteles (Marţi, 5 ianuarie 2021, 10:49)

  ..13 [utilizator]

  IN acest context de ce UK a plecat din UE.

  Lipsa principiilor si numai dorinta de consens nu este folositoare UE -

  Nu poti sa te bagi in pat cu inamicul sau daca o faci suporti consecintele care vor veni.

  UE ramane o reuniune de orgolii - lucru care nu este precizat in articol - si din cand in cand orgoliosii vor sa isi arate muschii. Dar a pierde acum - adica renuntarea la un pact cu China - inseamna ca se castiga pe termen mediu si lung si aici avem o neintelegere a situatiei...

  Cea mai ciudata abordare a UE este legata de climate change. Pai problema cea mai mare este in China, in Asia si nu in Europa deci de ce un asa mare efort in UE pentru ceva care oricum nu se rezolva???
  • -1 (1 vot)    
   lool (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:55)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Problemele climatice sunt în Asia, nu în Europa. Simplu, nu ?
   Băi, vă vine să credeți ?

   Fabrica lumii, din Asia vezi bine, produce pentru vestici în primul rând și totuși vesticii nici usturoi nu mănâncă, nici aia nu le miroase
   Plasticele, ambalajele, chimicalele și alte deșeuri greu de gestionat, produs de sitlul de viață vestic, până de curând erau exportate în țările asiatice, să se spele pe cap cu ele. Mai nou s-au săturat și ei să ne primească jegul, verau să văd cum și cât reciclăm, că Românica e pe nicăieri deocamdată la colectare selectivă, ce să mai vbim de reciclare.
   Nu m-aș mira să văd nerușinați cerându-le celor din lumea a treia sau pe acolo să rămână așa, că de, nu ne mai permitem să poluăm planeta :)
 • +4 (4 voturi)    
  Chiar si asa?! (Marţi, 5 ianuarie 2021, 14:15)

  Mihaiio [utilizator]

  Acest stat este condus de un partid comunist CCP. Enumar cateva "reusite" in ultimul an:
  - lagarele speciale pt populatia uigura ~ 1 milion de persoane (cica ar fi fabrici de organe; munca fortata pt fabricile Apple)
  Raspunsul UE: o stire si gata.
  - coronavirusul: izbucnit undeva prin august 2019, virusul a fost tinut la "secret" pana prin februarie 2020. Desi multi medici au scris despre el catre WHO (world health organization), nimeni nu i-a bagat in seama pt ca China pompeaza spagi catre conducatorii WHO care in schimb o laudau pentru felul dragut in care autoritatile din Wuhan imparteau ciomege chinezilor de orice varsta.
  Raspunsul UE: o stire si gata.
  - Australia propune o investigatie rapida in China pt a afla mai multe despre coronavirus. UE - scarpinat la ceafa.
  - China se razbuna pe Australia si pune tarife pe carbune -> rezultat: populatia Chinei tremura in decembrie.
  - Jack Ma zice ca nu e de acord cu politica financiara a Chinei. De 2 luni nimeni nu stie daca mai traieste (se vehiculeaza ca a fost executat) - va puteti imagina statul SUA ca ii face disparuti pe Bezos sau Musk dupa cateva critici? Raspunsul UE: nici macar o stire.

  Eu am cerut lamuriri de la UE despre acest acord cu China. Eu nu inteleg de ce in loc sa investeasca in tarile din Estul Europei (care au nevoie de investitii), UE continua sa bage bani intr-o tara care ne-a dat coronavirusul, milioane de morti si situatia curenta cu coronavirusul, masti defecte, minciuni si restul scrise mai sus.

  PS: puteti cere lamuriri si voi de la UE. Am inteles ca acordul a fost acceptat de toate statele membre, inclusiv Romania!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by