Congresul votează luni un plan de sprijin pentru gospodării și întreprinderi în valoare de aproximativ 900 de miliarde de dolari, considerat esențial pentru a face ca cea mai mare economie din lume să fie deprimată de pandemia Covid-19 pe drumul cel bun, potrivit AFP.

Chuck SchumerFoto: NBCNews

"Acesta este un program de urgență și supraviețuire", a declarat luni liderul minorităților din Senat, democratul Chuck Schumer.

Ajutorul este incomplet, iar administrația Biden va trebui să „umple golurile” în ianuarie, a adăugat el.

Cu toate acestea, „nu ar trebui să subestimăm importanța acestui pachet” de măsuri, a menționat el, „al doilea cel mai important din istoria” Statelor Unite.

După luni de blocaj, democrații și republicanii au anunțat duminică că au ajuns la un acord de principiu cu privire la un pachet de măsuri care includ, în special, verificări pentru familiile cele mai vulnerabile, ajutor pentru întreprinderi mici și școli, indemnizații suplimentare de șomaj de 300 USD pe săptămână sau distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Parlamentarii americani trebuie să finalizeze imperativ acest acord și să-l aprobe luni, în timp ce spectrul închiderii guvernului din lipsa finanțării nu este exclus.

Într-adevăr, Congresul a decis să prelungească cu 24 de ore, până luni la miezul nopții, legea pe termen scurt care permite finanțarea administrațiilor federale. Prin urmare, parlamentarii trebuie să găsească și un consens cu privire la noua lege a finanțelor.