Guvernul britanic a declarat luni că este pregătit să renunțe la clauze controversate într-un proiect de lege care pune sub semnul întrebării tratatul care guvernează plecarea Marii Britanii din UE, o concesie către Bruxelles în mijlocul negocierilor dificile privind relația post Brexit, potrivit AFP.

Foto:

Anunțul a venit chiar înainte de un apel planificat între prim-ministrul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, întrucât discuțiile comerciale se poticnesc de patru săptămâni.

„Marea Britanie și UE au lucrat în mod constructiv” la punerea în aplicare a Tratatului de retragere, în centrul unei întâlniri între ministrul britanic Michael Gove și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, luni la Bruxelles, a declarat guvernul britanic.

"Discuțiile continuă să progreseze și deciziile finale sunt așteptate în zilele următoare", a adăugat executivul într-un comunicat.

„Dacă soluțiile preconizate în aceste discuții sunt aprobate”, Londra va retrage din proiectul său de lege privind piața internă, în prezent în fața Parlamentului, clauzele referitoare la Irlanda de Nord, care, prin propria sa admitere, încalcă dreptul internațional, au adăugat oficialii britanici.

Acest proiect de lege britanic revizuiește în special anumite dispoziții vamale pentru provincia britanică Irlanda de Nord, destinate să evite reîntoarcerea la o frontieră cu Republica Irlanda, o garanție considerată esențială pentru menținerea păcii pe insulă.

Pentru Londra, scopul proiectului este de a apăra integritatea teritorială a Regatului Unit, asigurând continuitatea schimburilor comerciale între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord.

Textul a enervat UE, care a lansat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit, tensionând deja lentele negocieri post-Brexit.