Purtătorului de Cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Amnistiei Ministrul suedez de externe Ann Linde a anunțat marți că a cerut, în discuțiile cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, ca executarea medicului iranian-suedez Ahmadreza Djalali, condamnat la moarte pentru spionaj, să fie anulată, potrivit AFP.

Linde a declarat pe Twitter că a sunat ministrul iranian de externe în urma unor rapoarte că Iranul se pregătea să-l execute pe specialistului în medicină de urgență Ahmadreza Djalali.

"Suedia denunță pedeapsa cu moartea și lucrează pentru a se asigura că sentința împotriva lui Djalali nu este aplicată", a adăugat ea.

Domnul Djalali, care lucra la Institutul Karolinskaya, o universitate de prestigiu din Stockolm, a fost arestat în timpul unei vizite în Iran în aprilie 2016. El fusese condamnat pentru transmiterea către Mossad, serviciile de informații israeliene, a informațiilor despre doi experți nucleari iranieni care au condus la asasinarea lor.

În timp ce era în detenție, Suedia i-a acordat naționalitatea suedeză în februarie 2018, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană i-a confirmat condamnarea la moarte. Djalali a susținut că a fost condamnat pentru că a refuzat să spioneze în numele Iranului în timp ce lucra în Europa.

Condamnarea la moarte a ui Djalali a fost denunțată de organizațiile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International și experții ONU în domeniul drepturilor omului.