Președintele francez Emmanuel Macron a salutat victoria lui Joe Biden, președintele ales al SUA, și perspectiva ca noua administrație democrată să resemneze Acordul de la Paris privind schimbările climatice, afirmând că mutarea ar oferi șansa de a „ne face planeta măreață din nou”, relatează Newsweek.

Donald Trump si Emmanuel MacronFoto: Pool / Abaca Press / Profimedia Images

Liderul francez a declarat că victoria lui Biden „este dovada că a trebuit să stăm ferm împotriva tuturor turbulențelor. 'Make our planet great again' este o posibilitate, nu doar în cuvinte ci și în fapte”, o referință deloc subtilă la adresa sloganului „Make America Great Again” al lui Donald Trump.

SUA a părăsit în mod oficial Acordul de la Paris în 4 noiembrie, la o zi după alegerile din această țară.

Administrația Trump s-a opus constant împotriva măsurilor de combatere a schimbărilor climatice însă contracandidatul său democrat a promis că se va realătura țărilor semnatare dacă va deveni președinte.

„Astăzi, administrația Trump a părăsit oficial acordul climatic de la Paris. Și în exact 77 de zile o administrație Biden se va alătura acestuia” a scris Biden pe Twitter în 5 noiembrie.

Macron a salutat perspectiva ca SUA să resemneze acordul la două zile după ce l-a sunat pe candidatul democrat pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri.

În timpul conversației dintre cei doi președintele ales al SUA i-a transmis omologului său francez „interesul pentru revigorarea relațiilor bilaterale și transatlantice”, potrivit unui comunicat al echipei de tranziție a lui Biden.

Citește și: