Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, i-a spus marți șefului statului francez Emmanuel Macron că dorește „revitalizarea relațiilor bilaterale și transatlantice, în special prin NATO și Uniunea Europeană”, care au fost adesea atacate de Donald Trump, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

În timpul primei convorbiri telefonice, cei doi au discutat despre viitoarea cooperare în lupta împotriva pandemiei și „amenințarea schimbărilor climatice”, precum și despre „securitate și dezvoltare în Africa”, potrivit unui comunicat publicat de echipa de tranziție a democratului.

Joe Biden „a mulțumit președintelui Macron pentru felicitări și și-a exprimat dorința de a consolida relațiile dintre Statele Unite și Franța, cel mai vechi aliat al lor”.

"Șeful statului i-a felicitat pe Joe Biden și pe vicepreședintele său, Kamala Harris, și i-a asigurat de dorința sa de a lucra împreună pe probleme contemporane: climă, sănătate, lupta împotriva terorismului și apărarea drepturilor fundamentale", a spus și președinția franceză.

Emmanuel Macron, care a venit la putere în 2017, nu l-a întâlnit niciodată pe Joe Biden, care a fost vicepreședinte al lui Barack Obama între 2009 și 2017.

La fel ca majoritatea celorlalți lideri europeni, el l-a felicitat sâmbătă, chemându-l să acționeze „împreună” pentru „a face față provocărilor de azi”.