Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, s-a angajat să adere la acordul climatic de la Paris, pe care Trump l-a părăsit, în prima zi a președinției sale, potrivit AFP.

Salvati clima!Foto: Captura YouTube

"Astăzi, administrația Trump a părăsit oficial acordul climatic de la Paris. Și în exact 77 de zile o administrație Biden se va alătura acestuia", a scris pe Twitter, referindu-se la data de 20 ianuarie 2021, când următorul președinte va prelua funcția.

Statele Unite au părăsit efectiv acordul climatic de la Paris miercuri.

Pozițiile celor doi în campanie privind Clima

Donald Trump:

În septembrie, Trump a prezis că "începe răcirea climei" şi estimează că "ştiinţa nu ştie" de fapt ce înseamnă schimbările climatice. Cu aceste puternice convingeri, înţelege să-şi continue politica ce constă în reducerea la zero a măsurilor de protecţie a mediului ale fostului preşedinte democrat Obama şi în promovarea combustibililor fosili. Extragerea de gaze naturale prin fracturare hidraulică este, după părerea lui, un mijloc de a crea locuri de muncă şi a menţine preţuri fiabile la energie. Preşedintele înţelege să stimuleze, de altfel, o renaştere a "frumosului cărbune curat", combustibil care emite cel mai mult dioxid de carbon când arde.

Joe Biden:

Candidatului democrat îi place să spună că este cunoscut drept un pionier în materie de luptă contra schimbărilor climatice pentru că a fost iniţiatorul, în 1986, a unei prime legi în domeniu. Ca vicepreşedinte, el a fost direct implicat în negocierea acordului de la Paris din 2015 şi ar trebui, logic, să facă din nou din Statele Unite un participant la acest tratat pe care Donald Trump l-a denunţat. Biden are ambiţii mari: el se angajează să creeze o economie bazată exclusiv pe energii regenerabile şi cu zero emisii de carbon până în 2050 cel mai târziu. Planul lui pentru a reuşi acest lucru combină diverse măsuri, de la construirea de mici centrale nucleare la ameliorarea motoarelor automobilelor sau avioanelor, de la transformarea tehnicilor agricole la sanctuarizarea spaţiilor marine şi terestre pe care Donald Tump a vrut să le deschidă pentru exploatare energetică. Cercetarea şi inovarea în materie de mediu sunt în centrul proiectului economic al campaniei prezidenţiale a candidatului democrat.